Penktadienis, 2024-04-19, 4:13 PM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









Forum moderator: Romeniukas  
Forumas » ŠEIMA » Sveikata » Kosulys
Kosulys
benituxData: Ketvirtadienis, 2008-07-24, 8:23 AM | Žinutė # 1








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kosulys
labai svarbus organizmo apsauginis refleksas – kosint iš kvėpavimo takų pašalinami svetimkūniai. Tai ne liga, o daugelio ligų simptomas.
Kalbant apie peršalimą, dažniausiai pradžioje pasireiškia sausas, tai yra neproduktyvus kosulys, kuris vėliau pereina į drėgną – produktyvų. Kvėpavimo takuose pradeda gamintis daugiau gleivių (sekreto), kurios tampa klampesnės nei įprastai. Tokios gleivės sunkiau pasišalina ir, dirgindamos kvėpavimo takuose esančias laisvas nervų galūnėles, jos sukelia kosulį. Kad virusinė infekcija nesikomplikuotų, tai yra greta neprasidėtų bakterinė infekcija, šios gleivės turi būti iškosėtos.

Gydymas

Savigyda susirgus peršalimu ir pasireiškus kosuliui gali užsiimti tik sveikas suaugęs žmogus. Sergančiuosius lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, pvz, astma ar bronchitu, ir vartojančius vaistus, kurie silpnina imuninę sistemą (pvz, kortizoną), turi apžiūrėti gydytojas. Taip pat vaikai turi būti gydomi tik po gydytojo apžiūros.

Be to, jei kosinčiam ligoniui nėra slogos ir neskauda gerklės, kosulys gali būti sukeltas visai ne peršalimo. Dažniausiai pacientai patys įtaria, kada jie kosi ne dėl peršalimo. Jei kosulys kilo dėl rūkymo, astmos ar pasireiškė gausus skrepliavimas, kai atkosimos gelsvos, žalsvos arba su krauju gleivės, reikia kreiptis į gydytoją!

Į gydytoją taip pat reikia kreiptis, jei gydomas kosulys užsitęsė ilgiau nei dvi savaites, jei dar aukščiau pakilo temperatūra, pasireiškė kvėpavimo sutrikimai ar atsirado skausmas už krūtinkaulio.

Drėgnas ar sausas kosulys?

Kosulys kosuliui nelygus. Priklausomai nuo to, ar jis sausas, ar drėgnas ir gleivingas, peršalimo atveju gali būti vartojami skirtingi vaistai. Įprastai peršalimas prasideda sausu, dirginančiu, priepuoliniu kosuliu, kuris vėliau, dažniausiai po 2-3 dienų, pereina į drėgną kosulį. Abi dėl peršalimo pasireiškusio kosulio formos gydomos skirtingai.

● Sausas kosulys

Kad sausas dirginantis kosulys mažiau vargintų, vartojami vaistai, turintys kosulį slopinančių veikliųjų medžiagų, pvz, dekstrometorfanas, kodeinas, okseladinas ir kt. Jie veikia į kosulio centrą smegenyse ir sumažina kosėjimų skaičių. Raminantys, savo sudėtyje turintys kodeino kosulio slopintojai skiriami, jei kosulys labai vargina, ypač naktimis.
Prasidėjus sausam kosuliui, dažną gelbsti ir liaudiškas gydymo būdas - karštas pienas su medumi.
Vaistažolės sausam kosuliui gydyti: piliarožė, ankstyvasis šalpusnis, islandinė kerpena, miškinė dedešva, siauralapis gyslotis. Augaliniai kosulį slopinantys vaistai tuo pačiu metu gydo ir kvėpavimo takų gleivinę, nes padengia ją gleivėmis.

● Drėgnas kosulys

Jei kosulys pagaliau pasidaro gleivingas, t.y. produktyvus, vartojami gleives skystinantys vaistai (ekspektorantai), kurių veikliosios medžiagos: acetilcisteinas, ambroksolis, bromheksinas. Pakeisdami gleivių struktūrą, jie padaro jas mažiau klampiomis ir taip palengvina atsikosėjimą.
Atsikosėjimą lengvinančios vaistažolės: anyžius, pankolis, raktažolė, saldymedis, čiobrelis.

Kosulys gali pasirodyti neišgydomas, kadangi dar keletą dienų po peršalimo kvėpavimo takai yra jautrūs ir reaguoja į kiekvieną dirgiklį. Daugelis žmonių skundžiasi sausu priepuoliniu kosuliu, kuris prasideda po šalto oro įkvėpimo.


Atsijungęs
benituxData: Ketvirtadienis, 2008-07-24, 8:23 AM | Žinutė # 2








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kaip palengvinti kosulį?

Kai kankina sausas kosulys, reikėtų drėkinti gleivinę, tad ligonis turėtų vartoti daug skysčių. „Tai turėtų būti šilti skysčiai, žolelių nuovirai, arbatos. Puikiai tinka atsikosėjimą skatinančios arbatos, čiobrelių nuoviras. Nereikia pamiršti ir inhaliacijų. Jos turėtų būti daromos su soda ar jūros druskos vandeniu. Į vieną litrą vandens reikėtų įberti arbatinį šaukštelį sodos. Šiai procedūrai tinka ir eteriniai aliejai, jie dezinfekuoja kvėpavimo takus. Eukaliptų, mėtų ar spygliuočių eterinio aliejaus inhaliacijos turėtų būti atliekamos du kartus per dieną, – patarė gydytoja V.Talaikienė.

Svarbu nepamiršti, kad atliekant inhaliacijas vaikui, būtinas atsargumas. Užvirinus vandenį puodą būtinai nukelti nuo viryklės ir nepalikti vaiko vieno, leisti jam kvėpuoti garais laikant mažylį ant rankų“. Kylantys garai skystina skreplius, todėl lengviau atsikosėti. Procedūros trukmė turėtų būti 3 ar 5 minutės.

Kovoti su kosuliu padeda ir karšto vandens vonelės kojoms. Kojas reikėtų įmerkti į vandenį iki pusės blauzdų, o jeigu norima sustiprinti poveikį, į vandenį galima įpilti druskos (2–3 valgomieji šaukštai kibirui vandens). Po procedūros kojas reikėtų nuplauti švariu vandeniu, nušluostyti ir patariama apsiauti šiltomis, natūralaus pluošto kojinėmis. Rekomenduojama kojų vonelės trukmė – 10-20 minučių. Svarbu tinkamas dienos režimas, reikia rasti laiko ir pailsėti.

Jeigu kosulys stiprėja, tik šiltos arbatos, kojų vonelės nepadės, tad būtina vartoti tinkamus vaistus. Vaistinėse galima įsigyti ir žolinių, ir cheminių preparatų. „Kosuliui mažinti tinka gebenių preparatai. Yra įvairių vaistų, lengvinančių atsikosėjimą, kosulį slopina specialūs sirupai, tabletės, – apie vaistų įvairovę kalbėjo V.Talaikienė. – Jei kosulys nemažėja, jis trunka ilgiau nei savaitę, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją“.


Atsijungęs
LauritukeData: Sekmadienis, 2008-07-27, 5:26 PM | Žinutė # 3








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Jei kamuoja kosulys

Peršalimo liga retai "pasitenkina" vien sloga. Dažniausiai sukelia ir kosulį. Kosulys yra ne tik ligos simptomas, bet ir apsauginis refleksas. Jis būna ne tik "blogas", bet ir "geras", todėl labai svarbu teisingai gydytis.

"Blogasis" kosulys paprastai būna sausas, neproduktyvus. Dažniausiai jis kamuoja susiaurėjus kvėpavimo takams arba jiems susirgus, pavyzdžiui, sergant laringitu, tracheitu, pleuritu, tuberkulioze. Beje, kiekvienai ligai būdingas savitas sausas kosulys. Jis rodo kvėpavimo takuose vykstantį uždegiminį procesą. Kadangi kamuojant sausam kosuliui skreplių neatkosima, tai geriau tokį kosulį malšinti specialiais vaistais, raminančiais sudirgusią gleivinę, bet jokiu būdu nevartoti lengvinančių atsikosėjimą. Sausą kosulį labiausiai sušvelnina vaistingųjų augalų arba specialių preparatų inhaliacijos. Ypač efektyvios eukalipto, mėtų, medetkų, gysločio, propolio, bičių pienelio, šarminio mineralinio vandens. Sergant astma, naudojami specialūs inhaliatoriai, malšinantys bronchų spazmus.

"Gerasis" kosulys padeda iš bronchų pasišalinti skrepliams, dulkėms ir ligų sukėlėjams, todėl jo negalima slopinti. Atvirkščiai, reikia jį stimuliuoti, vartojant vaistus, suskystinančius skreplius ir palengvinančius jų pasišalinimą. Be to, reikia gerti daug šiltų skysčių, pvz., kasdien po 2-3 l bruknių, spanguolių, citrinų morso (sergant širdies ligomis, skysčių kiekį reikia riboti!). Pagal atkosimus skreplius galima "iš akies" nustatyti diagnozę: bespalviai ir gelsvi skrepliai būdingi paprastoms peršalimo ligoms, žali - bronchų uždegimui, rausvi - plaučių vėžiui, rusvi - krupinei pneumonijai, kraujingi - tuberkuliozei.

Jeigu pradėjus vartoti atsikosėjimą lengvinančius vaistus suaktyvėja kosulys ir padaugėja skreplių, nereikia baimintis. Skystėjantys ir šviesėjantys skrepliai rodo, kad pasirinktas teisingas gydymas.

Naminiai vaistai

Atsikosėjimą gali palengvinti ne tik specialūs vaistai, bet ir vaistingieji augalai. Ypač rekomenduojami keleto augalų mišinio antpilai. Pavyzdžiui, galima sumaišyti po 2 dalis anyžiaus sėklų, gysločio lapų bei debesylo šaknų, po 3 dalis pušų pumpurų bei krapų sėklų ir 4 dalis raudonėlio šaknų; 3-4 valgomuosius šaukštus mišinio termose užpilti 3-4 stiklinėmis verdančio vandens, po keleto valandų perkošti ir išgerti per dieną. Tokiu pat būdu galima vartoti tokių mišinių antpilus: užpilti verdančiu vandeniu po 3 dalis pušų pumpurų bei mėtų lapų, 2 dalis trispalvės našlaitės ir 5 dalis erškėtuogių; užpilti po 5 dalis gysločio, šalpusnio bei dilgėlės lapų. Alergiškiems žmonėms dėl gydymosi antpilais reikia pasitarti su gydytoju.

Atsikosėjimą gali palengvinti ir daugelis maisto produktų. Pvz., būtų labai naudinga prieš naktį 1,5-2 valandas ant abiejų nugaros pusių (žemiau menčių) palaikyti "paplotėlius", pagamintus iš 1 kg ruginių miltų, 1 valgomojo šaukšto medaus ir 3 valgomųjų šaukštų sutarkuotų krienų. Galima viename litre pieno išvirti 5-6 svogūnus ar česnakus ir gerti po 1/4 stiklinės prieš kiekvieną valgį. Taip pat naudinga vartoti anyžių nuovirą su medumi: 2 valgomuosius šaukštus sėklų užpilti 1 stikline verdančio vandens, 20 minučių palaikyti ant silpnos ugnies, atvėsinus perkošti, pasaldinti 4-6 valgomaisiais šaukštais medaus. Gerti po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną, prieš valgį.

Profilaktika

Sergant lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis arba dažnai kamuojant peršalimo ligoms ir kosuliai, reikia nepraleisti progos pailsėti prie jūros, pakvėpuoti pušyno oru, apsilankyti druskų gydykloje. Be to, reikia daryti kvėpavimo pratimus ir specialų nugaros masažą. Labai naudinga plaukioti ir slidinėti (sergant lėtinėmis ligomis, tik remisijos periodu). Peršalimo ligų profilaktikai tinkamos ir pirties procedūros.


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
KipsiukeData: Šeštadienis, 2008-08-02, 3:30 PM | Žinutė # 4








[ (LT) ]
Grupė: Removed


Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:





kai mane kamuoja kosulys, as isgeriu nakciai sauksteli mciutes pagaminto medaus ir alijosio sirupo. labai saldu ir padeda mirksnis
benituxData: Trečiadienis, 2008-08-06, 8:42 AM | Žinutė # 5








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
gera močiutė

Atsijungęs
KipsiukeData: Trečiadienis, 2008-08-06, 6:35 PM | Žinutė # 6








[ (LT) ]
Grupė: Removed


Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:





as labai megstu ta sirupa bebebe , kartais budama maza apsimetu, kad kosciu, kad tik gaut sauksteli sirupo angelelis , o dabar jau kai man mociute padare atskirai, kad gydiciaus kai susirgsiu, tai apsimest nereik sumusam
benituxData: Trečiadienis, 2008-08-06, 9:50 PM | Žinutė # 7








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
gal turi rezervo, parduotum sumusam

Atsijungęs
KipsiukeData: Trečiadienis, 2008-08-06, 10:08 PM | Žinutė # 8








[ (LT) ]
Grupė: Removed


Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:





manau geriau reik paklaust pas mociute recepto ir parasyt, kad visos pasigamintu fotografas
benituxData: Trečiadienis, 2008-08-06, 10:09 PM | Žinutė # 9








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Quote (Kipsiuke)
manau geriau reik paklaust pas mociute recepto ir parasyt, kad visos pasigamintu

kaip fainai būtų sumusam


Atsijungęs
KipsiukeData: Ketvirtadienis, 2008-08-07, 3:01 PM | Žinutė # 10








[ (LT) ]
Grupė: Removed


Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:





tai kai tik suzynosiu recepta iskart jums imesiu fotografas
benituxData: Ketvirtadienis, 2008-08-07, 3:37 PM | Žinutė # 11








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
labai lauksiu sumusam

Atsijungęs
jolanta149Data: Šeštadienis, 2008-08-09, 8:36 PM | Žinutė # 12








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:Klaipėda
Laukiamas dalyvis
Žinutės: 291
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
O as pieniu medaus esu prisidarius....Kai koseju pavalgau :)

Atsijungęs
benituxData: Antradienis, 2008-08-12, 7:29 PM | Žinutė # 13








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kipsiuke, gal zužinojei receptą?

Atsijungęs
benituxData: Antradienis, 2008-08-12, 7:30 PM | Žinutė # 14








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Forumo ištikimieji
Žinutės: 2219
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Quote (jolanta149)
pieniu medaus

ir kaip jį darai?


Atsijungęs
AlaData: Penktadienis, 2009-02-20, 10:20 PM | Žinutė # 15








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:Zarasai
Forumo senbūviai
Žinutės: 1410
Apdovanojimai: 9
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
Ir as noreciau suzinoti to sirupelio receptuka.
Mums tai padeda inhaliacijos. Pilam Brontex lasus,vandenuko ir kvepuojam.


http://groziosala.weebly.com/index.html
Atsijungęs
Forumas » ŠEIMA » Sveikata » Kosulys
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024