Penktadienis, 2024-03-29, 12:39 PM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Romeniukas  
Forumas » ŠVENTĖS » Idėjos šventėms » Stalo serviravimas
Stalo serviravimas
LauritukeData: Penktadienis, 2009-01-16, 0:16 AM | Žinutė # 1








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Ko reikia, kad stalas atitiktų visus etiketo taisyklių reikalavimus?

1.
Staltiesė ir servetėlės turi būti sniego baltumo ar bent jau pastelinių spalvų, kad neužgožtų maisto.
2.
Stiklo dirbiniai privalo būti švarūs ir nespalvoti, kad matytųsi gėrimo spalva.
3.
Pietų lėkštės (elegantiškos ar skirtos kasdieniniam naudojimui) negali būti per daug išpuoštos, kadangi reikia įvertinti ne tik patiekalo skonį, bet ir grožį.
4.
Kuklios gėlės papuošia stalą. Tačiau nepaverskite savo pietų stalo džiunglėmis. Pasikvietęs svečių, norėsite pasikalbėti, ir gėlės neturi virsti barjerais, skiriančiais Jus nuo svečių.
5.
Žvakių šviesa pietų atmosferai suteikia jaukumo, intymumo. Žvakių dydis ir forma priklauso nuo skomio ir pasirinkimo reikalas, tačiau nepersistenkite - nepaverskite savo valgomojo kambario pilies mene.
6.
Nepaisant to, iš kokio metalo pagaminti stalo įrankiai, jie turi būti sudėti griežta tvarka. Dešinėje lėkštės pusėje turi stovėti valgomasis šaukštas ir peilis, ašmenimis pasuktas į lėkštę. Kairėje lėkštės pusėje - šakutė ir servetėlė. Virš lėkštės horizontaliai - desertinė šakutė ir desertinis peiliukas, kurio ašmenys nukreipti į lėkštę. Jei reikalingas ir desertinis šaukštelis, jis gali būti atneštas kartu su desertu arba padėtas virš desertinės šakutės.

1.
Taurės dedamos į dešinę nuo lėkštės mažėjančia tvarka: vandeniui, vynui ir galiausiai desertiniam vynui. Desertiniam vynui skirta taurė gali būti atnešama kartu su desertu.
2.
Jei patieksite duoną lėkštėje, ji turi stovėti į kairę nuo šakutės.
3.
Pietų pabaigoje lėkštės nunešamos prieinant iš kairės, o švarios lėkštės padedamos iš dešinės.
4.
Nepamirškite ant stalo padėti prieskonių (druskos, pipirų).


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2009-01-16, 0:18 AM | Žinutė # 2








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Kas kur dedama ant stalo ir kokios taurės kokiam gėrimui skirtos

Pagrindinė taisyklė - pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti" link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute.

A - Servetėlė
B - Pagrindinė lėkštė
C - Sriubos lėkštė ant pagrindinės lėkštės
D - Duona ir sviesto lėkštė su sviestui tepti skirtu peiliuku
E - Vandeniui skirta taurė
F - Taurė baltam vynui
G - Taurė raudonam vynui
H - Šakutė žuviai
I - Pietų šakutė
J - Salotų šakutė
K - Pietų peilis
L - Peilis žuviai
M - Sriubos šaukštas
N - Desertinis šaukštelis ir šakutė pyragui

Rekomenduojama, kad salotų šakutė (J) būtų padėta į kairę nuo pietų šakutės (I). Tačiau šioje serviruotėje pietų šakutė padėta taip, kad būtų panaudota prieš salotų šakutę.


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2009-01-16, 0:19 AM | Žinutė # 3








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Taurių skirstymas pagal gėrimus

Vyno žinovai teigia, jog kiekvienas vynas yra geriamas iš tam tikros taurės, kad atsiskleistų aromatas ir savitas skonis. Siaurą taurė burgundiškam vynui užtikrins, kad jo nepasieks kambario oras, o ir aromatas neišgaruos. Taurės kojelė turi būti kuo aukštesnė, kad rankos šiluma nepaveiktų vyno temperatūros.

Vanduo/ brendis/ baltas vynas/ burgundiškas (bordo) vynas/ putojantis vynas/ raudonas vynas

*
Vanduo: taurė su trumpa kojele. Laikykite taurę už kojelės, kad išlaikytumėte vandens temperatūrą.
*
Brendis: taurė, siaurėjanti į viršų. Brendį sukite taurėje ir po to abiem delnais paimkite taurę - šitaip geriamas brendis atskleidžia savo tikrąjį aromatą ir skonį.
*
Baltas vynas: mažesnė taurė su siaurėjančiu viršumi, kad išlaikytų vyno kvapą. Taurę laikykite už kojelės, kad nesušildytumėte vyno.
*
Burgundiškas (bordo) vynas: platus taurės rutulys, kad vynas išskleistų savo sodrų aromatą. Taurės kojelė truputį aukštesnė nei baltajam vynui skirtos taurės.
*
Putojantis vynas (šampanas): siaura taurė aukšta kojele.
*
Raudonas vynas: didžiausia iš taurių. Laikykite taurę už kojelės viršaus.


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2009-01-16, 0:19 AM | Žinutė # 4








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Kokiam kiekiui žmonių Jūsų stalas gali būti pritaikytas?
Yra švenčių, pavyzdžiui, Kalėdos ar gimtadienis, kai žmonės yra pratę vos tilpti prie stalo. Tačiau kai kviečiate svečius oficialiems pietums, norite, kad jie jaustųsi patogiai ir gerai. Jei neturite galimybių susodinti tiek daug žmonių prie savo stalo, tai geriausia išeitis būtų švediškas stalas. Švediškas stalas leis Jūsų svečiams jaustis laisvai ir patogiai. Kiekvienas galės pasinaudoti šakute ir peiliu, nestumdydamas alkūnėmis kaimyno.

Apie dekoratyvinės lėkštes...
Didelės dekoratyvinės lėkštės puošia stalą. Ant jų tiesiogiai nėra dedamas maistas. Ant dekoratyvinių lėkščių patiekimas patiekalas, kurio viduje yra maistas (pavyzdžiui, žuvis suvyniota į foliją, dedama ant dekoratyvinės lėkštės). Dekoratyvines lėkštes dedamos ant stalo dėl dviejų priežasčių: estetinės ir praktinės. Estetinė - dekoratyvinės lėkštės puošia stalą; praktinė - dekoratyvinių lėkščių pagalba staltiesė yra apsaugota dvigubai.


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2009-01-16, 0:21 AM | Žinutė # 5








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Idėjos, kaip nebrangiai ir prašmatniai papuošti pietų stalą

Stalo serviravimas dviems asmenims ar daugiau žmonių neturi kainuoti krūvos pinigų. Kad stalas atrodytų nuostabiai, nereikia sidabrinių stalo įrankių ar krištolinių taurių. Tereikia šiek tiek fantazijos ir kūrybiškumo. Štai keletas patarimų, kuriais galite pasinaudoti:

1) Gėlės: puošti stalą gėlėmis yra sena tradicija, prilygstanti klasikai, kurią visi įvertina net ir šiais laikais. Parinkite žemą vazą, kad Jūsų svečiai galėtų matyti vienas kitą. Nereikia puokštės gėlių, užtenka ir vienos pražydusios rožės - stalas atrodys tikrai šventiškai.

2) Žvakės: viena žvakidė stalo centre tikrai papuoš Jūsų stalą. Puikiai atrodytų plaukiojančios žvakutės stikliniame inde. Netinka kvepiančios žvakės, kadangi jos konkuruos su maisto kvapais, o tai gali nepatikti svečiams.

3) Servetėlės: medžiaginės servetėlės suteikia stalui elegancijos ir oficialumo. Tačiau jei neturite medžiaginių servetėlių, galite panaudoti popierines servetėles. Išlankstytas pasitelkiant fantaziją servetėles padėkite ant pietų lėkštės.

4) Gamtos dovanos: žalia spalva pagyvina aplinką. Galite pamerkti ką tik lapelius išskleidusias medžių šakeles. Tereikia šiek tiek fantazijos ir stalas atrodys nuostabiai.

5) Medžiaginės staltiesės: Prieš dengiant staltiesę ant stalo, ją kruopščiai išlyginkite. Kai tik svečiai išeina, įmeskite staltiesę į skalbimo mašiną ir rūpesčių kaip nebūta.
6) Dovanėlė: visų nuostabai padėkite prie kiekvieno svečio lėkštės po mažytę dovanėlę. Tai ne tik gražiai atrodo, bet ir pradžiugina svečius.



Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2009-01-16, 0:26 AM | Žinutė # 6








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Stalo serviravimas

Garsus prancūzų gurmanas Anzelmas Brillat - Savarinas (Anthelme Brillat-Savarin) teigė: „Svečio pakvietimas į savo namus reiškia, kad tu esi atsakingas už jo laimę ir malonią viešnagę visą laiką, kol svečias yra tavo namuose". Kad viskas vyktų sklandžiai, reikia ne tik gardžiais valgiais pamaloninti svečio gomurį, bet pasirūpinti, kad maistas būtų pateikiamas estetiškai ir kuo patraukliau. Net jei pateikiamas maistas nėra ypatingas, galite padaryti jį tokiu. Tereikia pasistengti gražiai serviruoti stalą.

Bendras stalo vaizdas priklauso nuo to, kaip bus išdėlioti valgomieji reikmenys (lėkštės, peiliai, šakutės ir pan.) bei patiekalų išskirstymo porcijomis. Stalo reikmenų išdėstymas vienam asmeniui yra vadinamas serviruotės komplektu.

Kiekvienoje kultūroje serviruotės skiriasi. Stalo serviravimo meną gali įtakoti daugelis dalykų:

1.
šalis
2.
šalies regionas
3.
etniniai papročiai
4.
vieta, kurioje serviruojamas stalas (restoranas, namai, banketo salė, istorinės vietos)
5.
valgiaraštis
Nepaisant to, kad neturite sidabrinių stalo įrankių dvylikai asmenų ar kitus serviravimo reikmenis skolinsitės iš kaimynų ar tėvų, visgi svarbiausia - lėkštes, stalo įrankius, stiklines bei servetėles išdėlioti ne padrikai, o tam tikra tvarka. Tokiu būdu serviruotas stalas atrodys tvarkingai ir oficialiai. Tinkamai serviruotas stalas padės išvengti chaoso sutinkant svečius, kadangi matysis serviruotės komplektai kiekvienam asmeniui. Toks stalo paruošimas garantuos kiekvienam svečiui reikiamą skaičių peilių, šakučių, lėkščių ir stiklinių.

Viduramžiais, kai dar nebuvo naudojama šakutė, stalo serviravimo nereikėjo, kadangi kiekvienas svečias, ateidamas pietų ar vakarienės, atsinešdavo savo peilius (šakutė Italijoje kaip stalo įrankis buvo įvesta XI amžiuje, o į Prancūziją atkeliavo, kaip manoma, Katerinos de Midiči (Catherine de Medici) lagamine). Stalo serviravimo papročiai ir technika pradėta plėtoti Viktorijos epochos metu (XIX a. Didžioji Britanija), kai šeimos ir socialiniai pietūs tapo labai reikšmingais, ypač Anglijoje. Turtingųjų anglų pietų stalas buvo serviruojamas perdėtai sudėtingai. Mums nėra jokio reikalo pulti į kraštutinumus - kelių pagrindinių taisyklių supratimas gali paversti elegantiško, oficialaus stalo serviravimą lengvu ir maloniu.

Visiems žinoma, kad tradiciškai stalas yra dengiamas audeklu. Staltiesės atsirado Romoje ir Viduramžiais simbolizavo turtą ir orumą. Prieš kelis šimtmečius ant stalo buvo dengiamos viena ant kitos net kelios staltiesės. Po kiekvieno valgio buvo nuimama po vieną. Tai praktikuojama kai kuriose šalyse ir mūsų dienomis, pavyzdžiui, Šiaurės Afrikoje. XVIII a. pradžioje Anglija garsėjo labai gerais mediniais stalais, todėl juos norėta parodyti. Todėl į madą atėjo vieno Londono pirklio, kaip manoma, išrastos servetėlės, pavadintos „D'Oyley", kurios tapo stalo servetėlėmis.

Pietų lėkštė yra plokščia, kurios pradininkė buvo plokščia medinė lentelė, ant kurios dėdavo duoną. Lėkštė serviruotėje stovi viduryje - dešinėje pusėje dedamas peilis ir valgomasis šaukštas, o kairėje - dvi šakutės. Stalo įrankiai taip išdėstomi todėl, kad pietų metu juos būtų lengviau paimti ir naudotis. Peilio ašmenys turi būti pasukti į lėkštės pusę. Šakutės: didžioji pietų šakutė ir mažesnė salotų šakutė kairėje lėkštės pusėje turi gulėti naudojimo tvarka nuo išorės link lėkštės (arčiau lėkštės - pietų šakutė, už jos - salotų šakutė). Prancūzijoje šakutės ir šaukštai dedami apversti - šakučių danteliai ir šaukštų galvutės „žiūri" žemyn.

Stiklo dirbiniai: dvi taurės, didesnė - vandeniui ir mažesnė - vynui, turi būti padėtos virš peilio, taurė vynui turi stovėti dešinėje vandens stiklinės pusėje. Jei bus patiekiama kava, kavos puodelis turi stovėti dešinėje lėkštės pusėje kartu su taurėmis arba kairėje pusėje virš lėkštės, prieš lėkštę su duona. Iki XIX amžiaus stiklinės ir taurės nebuvo įtraukiamos į serviruotę: jos stovėdavo ant stalo krašto ir būdavo paduodamos tarnų jau pripildytos gėrimo.

Laikoma, kad šaukštai, šakutės ir peilis turi būti tarpininkai tarp maisto ir pirštų. Stalo įrankiai negali būti stipriai suspaudžiami kumštyje. Tai būtų nemandagu ir negražu.

Į kairę nuo šakučių gali būti padėta lėkštė su duona ir sviesto lėkštė, ant kurios skersai (arčiau lėkštės viršaus) paguldytas sviestui tepti skirtas peilis. Nors sviestas dažniausiai nėra pateikiamas per oficialius pietus ar banketą, o duona yra laisvai pasirenkama (kelių rūšių).
Desertui naudojami: desertinis šaukštelis dešinėje pusėje ir desertinė šakutė kairėje. Desertui skirti įrankiai padedami horizontaliai virš pietų lėkštės. Desertiniai stalo įrankiai gali būti padedami po to, kai suvalgomas pagrindinis patiekalas.

Vynas gali būti pateikiamas butelyje, o visi kiti gėrimai (vanduo, sultys, ir stiprieji gėrimai) turi būti išpilstomi į ąsočius ir grafinus.



Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
SamantaData: Penktadienis, 2009-01-16, 11:17 AM | Žinutė # 7








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:*
Forumo senbūviai
Žinutės: 916
Apdovanojimai: 2
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Švediško stalo taisyklės

Sunku vargšui atostogautojui atsilaikyti prieš švediško stalo gundymus! Taip ir norisi suvalgyti jį visą, galbūt net su visais peiliais ir šakutėmis. Bet laikykitės. Yra taisyklės, kurios padės nepasiduoti pagundai – ir sulieknėti, rašo žurnalas "Zdorovje".
Pirmoji taisyklė. Neverta pačią pirmąją dieną tikrinti savo skrandžio galimybių. Neskubėdami praeikite pro stalus, susipažinkite su asortimentu, išsirinkite tai, kas skaniausia ir mėgaukitės – atvykimo proga, kaip sakoma.
Antroji taisyklė. Žinoma, nereikia persivalgyti. Bet ir skrupulingai skaičiuoti kalorijų nesistenkite: geriau nereikalingas kalorijas sudeginkite plaukiodami, nardydami, vaikščiodami, šokdami – vienu žodžiu, bet kokiu būdu.
Trečioji taisyklė. Venkite mišraus maisto, tokio kaip mėsa-žuvis-sūris-blynai. Pasistenkite suplanuoti, ką valgysite pusryčiams, pietums ir vakarienei. Ryte geriausia valgykite tik pieno produktus, dribsnius, sausus pusryčius, vaisius, pietums – mėsą, o vakare žuvį ir jūros gėrybes. Bulves, miltinius produktus ir kitus, kuriuose gausu angliavandenių, geriau valgyti pirmojoje dienos pusėje.
Laikykitės maisto derinimo principo.Jis idealus kurortinėms sąlygoms, kai reikia valgyti sočiai, bet lengvai. Bulves valgykite tik su daržovėmis ir vaisiais (išskyrus melioną – žinoma, jei toks derinys išvis ateis jums į galvą). Nevalgykite kartu mėsos, žuvies, paukštienos, krakmolingų makaronų, bulvių, burokėlių.
Nevartokite užpilų ir padažų, juose labai daug miltų ir riebalų: vienas šaukštelis gali palaidoti visą gerą maisto derinimo idėją.
Tačiau nesibaiminkite itališkos virtuvės – ji labai sveika. Valgykite makaronus, bet tik su daržovėmis, be mėsos ir žuvies.
Ketvirtoji taisyklė
Neužsisėdėkite restorane, kad nepultumėte į pagundas, bet ir neskubėkite, stengdamiesi kuo greičiau praryti maistą. Kad rastumėte aukso vidurį, suvalgykite vidutinio dydžio porciją, palaukite dvidešimt minučių ir įsiklausykite į savo pojūčius. Dar esate alkani? Tuomet dar užkąskite.
Penktoji taisyklė
Bandyti valios jėgą, atsisakant visų kaloringų saldumynų, nereikia – vis tiek neišlaikysite. Išsirinkite vieną dieną ir išbandykite pusryčiams ar pietums visus vietos saldumynus, bet daugiau nieko nevalgykite. O vakarais tortus ir ledus griežtai ignoruokite. Laikykitės išdidžiai ir apsimeskite, kad jų nepastebite.
Šeštoji taisyklė
Iš gėrimų geriausia rinktis mineralinį vandenį ir žolelių arbatas. Per pusryčius negerkite sulčių iš automatų – jos pagamintos iš miltelių. Geriau jau nusipirkite šviežiai spaustų apelsinų sulčių. Vietoje gėrimų galima valgyti arbūzus ir apelsinus.
Vyną gerti geriau tik vakare ir ne vakarienės metu, o po jos, ant jūros kranto, be užkandžių, šnekučiuojantis.
Septintoji taisyklė
Kategoriškai venkite (juk ne to atvažiavote) dešrų, rūkytų, sūdytų gaminių, prieskonių – jie labai kelia apetitą; taip pat omletų ir kiaušinių. Rinkitės neriebius sūrius, o sviesto pusryčiams galite nebijoti. Skaičiuokite vaisių kalorijas: persikai, vynuogės, bananai, melionai turi daug kalorijų. Rinkitės žalius obuolius, o sausus vaisius priskaičiuokite prie tortų ir saldumynų – jie labai kaloringi.
Aštuntoji taisyklė
Be ypatingų apribojimų galite valgyti mangus, avokadas, juodąsias datules, vietines alyvuoges, saldžiuosius ir aštriuosius pipirus, pomidorus, šviežias jūros gėrybes, žuvį.
Mėgaukitės ir citrusiniais vaisiais. Vietiniuose pietų šalių apelsinuose gausu vitamino C. Be to, jie padės geriau suvirškinti visą maistą. Kuo daugiau ananasų, palajų, žalumynų, ypač špinatų – jie taip pat padeda deginti riebalus.
Devintoji taisyklė
Namie pripratote valgyti ryte ir vakare, o arbatą gerti penktą valandą? Tokio režimo laikykitės ir viešbutyje. Nepasiduokite pagundai apsilankyti kiekvieno maitinimosi laiku – kitaip gausite pusryčius, kurie virs lengvais priešpiečiais, o šie virs geru užkandžiu ir užsibaigs pietumis. Ar dėl to važiavote prie jūros?
Dešimtoji taisyklė
Paplūdimyje negulėkite – įdegsite ir vaikščiodami, be to, lygiau ir naudingiau figūrai. Plaukiokite, plaukiokite – sudeginsite penkis šimtus kalorijų per valandą.
Darykite pratimus pilvui ir klubams, masažuokite juos. Energingas ėjimas vandenyje iki kaklo – gera jėgos treniruotė. Pasistenkite skirti šiems užsiėmimams ne mažiau valandos per dieną.
Žaiskite tinklinį, važinėkitės vandens motociklu, vandens slidėmis. Naudokitės įvairiomis viešbučių paslaugomis: vandens gimnastika, šokiai, aerobika, tempimo pratimai – viską verta išbandyti.
Ir jokiu būdu neleiskite vakaro kambaryje su knyga ir televizoriumi. Vakarais reikia vaikščioti – tiesiogine to žodžio prasme: ant kranto, mieste, po parduotuves, diskotekose. Beje, greiti šokiai pagal kalorijų deginimą tolygūs plaukiojimui.

Atsijungęs
Forumas » ŠVENTĖS » Idėjos šventėms » Stalo serviravimas
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024