1.5 mėnesio ir minus 12 kg
Daugelis mano, jog skanus ir naudingas maistas – visiškai nesuderinami dalykai, ir negali atsisakyti vieno iš gyvenimo malonumų. Tačiau skanus maistas gali būti ir naudingas.
Trūkstant baltymų, neįmanomas normalus organizmo funkcionavimas. Vartojant atskirai, jie visiškai suvirškinami, todėl jų galima suvartoti minimaliai. Visiškai pakanka mėsos valgyti 1-2 kartus per savaitę.
Vartojant tik tarpusavyje derančius produktus, palengvinamas organizmo darbas. Chemine sudėtimi panašus maistas visiškai perdirbamas per 2 valandas ir pasišalina iš organizmo.
Vienu metu vartojant baltymus ir angliavandenius, išsiskiria ir šarminis, ir rūgštinis sekretas. Dėl šios priežasties maistas pilnai neperdirbamas ir kaupiasi storojoje žarnoje. Minimali pertrauka tarp baltymų ir angliavandenių vartojimo turi būti nemažiau kaip 3 valandos.
Atskira mityba padeda:
• Išvalyti žarnyną nuo susikaupusių nesuvirškintų produktų;
• Padeda atsikratyti nemalonaus burnos kvapo;
• Išvalo virškinamąjį traktą ir taip pašalina disbakteriozę ir vidurių užkietėjimą;
• Iš organizmo pašalina šlakus;
• Subalansuoja praktiškai visų organų veiklą;
• Padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.
Visi maisto produktai skirstomi į tris grupes:
Krakmolingi:
Pagrindiniai angliavandeniai: bulvės, košės, makaronai, ryžiai, duona.
Miltiniai gaminiai: sausainiai, pyragai, tortai, pyragaičiai.
Džiovinti produktai: razinos, imbieras, datulės.
Vaisiai: bananai, mango.
Saldikliai: cukrus, medus, klevų sirupas.
Šviežių vaisių, išskyrus bananus ir mango, negalima su niekuo derinti, geriausia juos valgyti kaip atskirus produktus tarpuose tarp pagrindinių valgymų.
Neutralūs:
Visos žalios daržovės ir šakniavaisiai (išskyrus bulves): baklažanai, baltagūžis kopūstas, brokoliai, briuselio kopūstas, grybai, žirneliai, moliūgai, morkos, svogūnų laiškai, pastarnokas, ropė, salierai, šparagai, pupelės, žiedinis kopūstas, špinatai.
Salotinės daržovės: avokadas, raudonasis ir žaliasis pipirai, gūžinės salotos, agurkai, pomidorai, ridikai, riešutai ir saulėgrąžos.
Taukai ir aliejai: nevalytas alyvuogių aliejus, kiti augaliniai aliejai, grietinėlė, grietinėlės sviestas.
Baltyminiai:
Mėsa: aviena, kiauliena, kalakutiena, vištiena, elniena, veršiena.
Žuvis: plekšnė, lašiša, silkė, tunas, skumbrė, menkė, upėtakis.
Moliuskai ir vėžiagyviai: krabai, krevetės, midijos, omarai, austrės.
Pieno produktai: jogurtas, pienas, sūris.
Augaliniai baltymai: sojos pupelės, tofu.
Derantys produktai:
1. krakmolingi +neutralūs;
2. baltyminiai + neutralūs.
Nederantys produktai:
Krakmolingi + baltyminiai
Angliavandeniai ir augalinis maistas turi būti kasdieninio raciono pagrindas.
Virškinamajame trakte augalinis maistas gali virškintis savaime. Baltymai tirpsta rūgščių, o angliavandeniai – šarmų dėka.
Riebalai dera ir su baltymais, ir su angliavandeniais.
Virškinamajame trakte maisto produktai skaidomi ir įsisavinami skirtingu greičiu.
Pagal tai juos galima suskirstyti į tris grupes:
• paprastieji angliavandeniai – vaisiai (įsisavinami per 1,5-2 val.).
• sudėtingieji angliavandeniai – krakmolas (per 3-4 val.).
• baltymai (per 8-10val.).
Reikia valgyti taip, kad šie produktai virškinamajame trakte netrukdytų vienas kitam:
iš pradžių paprastuosius angliavandenius, po to sudėtinguosius ir tik po to baltymus.
Pusryčiai: tik vaisiai (džiovinti vaisiai), bet nemaišyti. Juos galima keisti kasdien. Netinka pomidorai. Gerti 0,5val iki arba 2 val po pusryčių.
Laikantis šios dietos, negalima gerti kavos, arbatos, tik vandenį ir žolelių nuovirus. Tačiau jei norite kavos ar arbatos, gerkite su cukraus pakaitalais.
Pietūs: bet kokios daržovės (išskyrus pomidorus, nes jie priskiriami vaisiams, nes turi daugiausia rūgščių iš visų daržovių) su virtais ar keptais krakmolo turinčiais produktais (bulvėmis, makaronais, javais, duona, bet nemaišant). Į salotas galima įpilti aliejaus.
Vengti skystų patiekalų, nes tuomet neišsiskiria seilės ir sutrinka virškinimas. Gerti galima 0,5 val. iki arba 3 val. po pietų.
Vakarienė: daržovės (žalios, troškintos, salotos) ir baltyminiai patiekalai, bet nemaišant (mėsą, paukštieną paskirstyti savaitės dienomis). Gerti galima 0,5 val. iki arba 4 val. po vakarienės.
Į salotas vietoje aliejaus galima dėti majonezo. Arbatą ir kavą gerkite tarp valgymų, praėjus nurodytam laiko tarpui (2, 3 ar 4 valandoms).
Suvalgomo maisto kiekis nenormuojamas, tačiau krakmolingų produktų reikia suvalgyti mažiau, o kitų – kiek norite.
Taigi, reziumė:
1. Produktus vartoti laikantis šios sekos: paprastieji angliavandeniai, sudėtingieji angliavandeniai ir baltymai vakare. Nekaitalioti jų vietomis!
2. Laikytis produktų derinimo principų (atskiras produktų vartojimas).
3. Laikytis vandens (kavos, arbatos) vartojimo taisyklių.