Penktadienis, 2024-03-29, 8:56 AM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum moderator: Romeniukas  
Forumas » ŠVENTĖS » Krikštynos » Krikštynų papročiai, tradicijos, patarimai (įvairūs papročiai ir tikėjimai)
Krikštynų papročiai, tradicijos, patarimai
sandrulia7Data: Penktadienis, 2009-10-30, 7:36 AM | Žinutė # 16








[ (LT) ]

Grupė: Patikimi
Lygis:
Miestas:Utena
Forumo mylimieji
Žinutės: 5896
Apdovanojimai: 22
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už nuoširdumą
APIE KRIKSTYNAS

Krikšto sakramento svarba yra didi: juo atleidžiama gimtoji nuodėmė, vaikas tampa
Katalikų bažnyčios nariu, priimdamas visą katalikų dorovės, moralės ir tikėjimo
tiesų mokymą. Su krikštu vaikas įvedamas į žmogaus amžinąjį gyvenimą.

"Krikšto metu gauni tikėjimą ir galimybę būti dievo vaiku. Ar pasinaudosi ta
galimybe, nuspręsi pats." Brolis Astijus

"Krikštas – gyvenimo ir Dievo karalystės durys – yra pirmasis Naujojo Testamento Sakramentas, kurį Kristus įsteigė visiems žmonėms, kad jie galėtų pasiekti amžinąją laimę.
Žvakė – yra Kristaus šviesos ženklas.
Baltas drabužis – ženklas nepaprasto išaukštinimo ir nekaltumo, tai naujo žmogaus, naujos istorijos, naujos suteiktos vilties ir pasitikėjimo ženklas."


El.parduotuve www.sdgsventems.lt
Atsijungęs
RomeniukasData: Trečiadienis, 2010-08-04, 10:05 PM | Žinutė # 17








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Senais laikais buvo manoma, jog pats geriausias laikas vaikutį krikštyti - pirmos savaitės po jo gimimo

Anksčiau krikštynų dieną vaikutis buvo aprengiamas atvirkščiais drabužėliais (arba į jo drabužius įrišamas maišelis su druska) - tai padėdavo išvengti nužiūrėjimo.
Vėliau pribuvėja krikštatėviams (tuomet vadintiems kūmams) paduodavo suvyniotą katiną - kai katinas pabėgdavo, kartu išsinešdavo ir visas nelaimes bei negandas. Tuomet jau būdavo pasiruošta važiuoti bažnyčion.
Jei važiuojant sutikdavo gražų žmogų, kūma turėdavo nusišluostyti veidą prijuoste - taip tikėdavo, kad ir mažylis bus labai gražus.
Iš bažnyčios kūmai turėdavo iškart važiuoti namo, kad vaikutis nebūtų landus.
Vos grįžę kūmai garsiai ištardavo vaiko vardą - kad vaikutis pradėtų anksti kalbėti.
Vaikai būdavo krikštijami su kepurėlėmis. Kad vaikas būtų mokytas, reikdavo į tą kepurėlę įvynioti prirašyto popieriaus lapą ir užkasti po langu.
Per pietus kūma pardavinėdavo maistą - košę arba kiaušinienę. Surinktus pinigėlius atiduodavo vaikučio mamai - vystyklams.

Žinoma, skirtingi papročiai gyvavo ir skirtinguose regionuose

DZŪKIJA

Čia buvo įprasta prieš išvažiuojant į bažnyčią krikštatėviams kartu su vaikučio tėvu išgerti stiklinę alaus (vaišindavo tikras tėvas). Išgerta stiklinė būdavo metama ant žemės ir tikėdavo, kad į kuo smulkesnes šukes ji suduš, tuo laimingesnis bus mažylio gyvenimas. Svečiai ateidami į šią šventę atsinešdavo grikių, cukraus ir aguonų (sluoksniais) košės, kad vaikučiui visą gyvenimą užtektų maisto.

AUKŠTAITIJA

Belaukdami grįžtančių iš bažnyčios svečiai pagamindavo "netikrą kūdikį" (iš skudurų) ir išrinkdavo kitus kūmus. O grįžę turėdavo įrodyti savo tikrumą. Įrodžius, netikrieji kūmai su lėle būdavo išvežami iš kiemo. Kūma turėdavo pasirūpinti pyragu, o kūmas buteliu. Šiame krašte krikštynos labai linksmos šventės, per kurias prisigalvojama visokių įdomybių. Šventė dažniausiai baigdavosi kūmos išvežimu (pasodinus į geldą ar ant akėčių). Ji būdavo apvilkta išvirkščiais kailiniais, su šiaudų ar plunksnų kepure, veždami visi dainuodavo linksmas dainas, o kartais kūmą ir išversdavo į griovį.


Pagalba naujokams ir ne tik čia



Paskutinį kartą redaguota Romeniukas - Trečiadienis, 2010-08-04, 10:07 PM
Atsijungęs
RomeniukasData: Trečiadienis, 2010-08-04, 10:13 PM | Žinutė # 18








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Krikstynu magija : 1.Jei vezdamas vaika krikstyti pralenksi laidotuviu procesija,tai uzauges kudikis matys veles. 2.Prie baznycios duru reikia kudiki pasnekinti tuo vardu,kuriuo jis bus krikstiamas,tai jis greit prades kalbet. 3.Kudikiui i vystyklus kriksto tetis ideda pinigu,kad uzauges butu turtingas. 4.Gerai ,kai krikstijamas vaikas verkia,jeigu tyli,tai yra pavojus,jog mazas mirs.Todel ji reikia znaibyti. 5.Per krikst.kriksto tevai turi sugerti 2 taureles,kad vaikas neslubuotu. 6.Vaisinantis reikia daug dainuoti,kad vaiko balsas butu grazus. Krikstateviais kvieciami vaiko mamos sesuo ir tevo brolis.Jei nera- kiti artimi gimines.Kriksto mama turi aprengti vaika nuo galvos iki koju: vaika gauna nuoga ir dovanoja visus kriksto drabuzelius. Jei vaikas -ne pirmas galima krikstyti tais paciais rubelais,tada jie buna draugiski. Kriksto mama negali buti nescia moteris. Jei kviecia buti krkstateviais negalima atsisakyti. Kriksto zvake ir kaspinas saugomi pirmajai komunijai. Krikstateviai prie stalo turi sedeti susiglaude,kad vaiko dantys butu be trapu. Grizus is kriksto,reikia kuo greiciau kudiki isvystiti,kad butu greitas.

Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
RomeniukasData: Ketvirtadienis, 2010-08-05, 8:40 PM | Žinutė # 19








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Krikštatėviai: tarp žinojimo ir klaidingų įsitikinimų

Pasirengti skaidriai krikštynų šventei gali sutrukdyti klaidingi įsitikinimai arba net prietarai, tarp žmonių plintantys dėl žinojimo stokos.

Jei būsimoji krikštamotė laukiasi...
Itin daug prietarų yra apaugę klausimą, ar kūdikio besilaukianti moteris gali būti krikštamote.
Tarkime, situacija galėtų būti tokia: tik gimus pirmagimiui, laimingi tėvai susitaria su geriausių šeimos draugų pora, kad jie bus sūnelio krikšto tėvai. Tačiau artėjant krikštynų datai, būsimoji krikštamotė sužino pati besilaukianti kūdikio. Abi šeimas kankina klausimas, ar ji galės, kaip iš anksto numatyta, būti krikštamote, nes...Tarp žmonių šia tema apstu įvairiausių gandų.
Manoma, kad apskritai negalima atsisakyti būti krikštatėviais, tačiau vieninteliu atveju tai būtina padaryti - jei moteris pati laukiasi kūdikio. Mat nuo seno plinta įsitikinimas, kad jei nėščia eisi į kūmas, savo būsimo kūdikio laimę atiduosi krikštavaikiui. "Dviejų vaikų Dievas nekrikštija", "Svetimą krikštiji, savą laidoji", "Tavo vaiko laimę nusineš krikštavaikis" - šie ir kiti prietarai gajūs iki šiol.
Maža to - yra žmonių, manančių, kad ne vien nėščia moteris, bet ir jos vyras negali būti krikštatėviais. Tai neva gali grėsti didele nelaime - persileidimu, kurio nors vaiko liga ar net mirtimi.
Kadangi šie ir kiti prietarai yra susiję su brangiausiu turtu - vaikais, retsykiais pasitaiko, kad tėvai nutaria nerizikuoti. "Gal bobučių patirtis nėra iš piršto laužta?" - svarsto jie. Ir palaukia, kol numatytoji krikštamotė pagimdys savo kūdikį. Arba ieškosi savo vaikui kitų krikštatėvių.
Ką galima atsakyti tokių gandų ir prietarų suvedžiotiems tėvams?
Atsakymas tėra vienas: Bažnyčia yra nesuderinama su prietarais. Tiek kūdikio besilaukianti moteris, tiek jos vyras gali būti krikšto tėvai. Svarbu tėra tai, kad jie būtų praktikuojantys katalikai ir nuoširdžiai bei sąmoningai prisiimtų atsakingas krikšto tėvų pareigas.

Krikšto tėvai - būtinai du žmonės?
Nemažai painiavos gali sukelti ir vyraujantis įsitikinimas, kad krikšto tėvai būtinai turi būti du žmonės.
Paimkime kaip pavyzdžiu štai kad ir tokią gyvenimišką situaciją.
Po dviejų dienų turi įvykti giminaičių dukrelės krikštynos. Ilgą laiką joms ruoštasi, tačiau - netikėta žinia. Būsimasis krikštatėvis, dirbantis tolimųjų reisų vairuotoju, dėl problemų muitinėje vėluos, negalės laiku sugrįžti namo ir dalyvauti krikštynose.
Mergaitės tėvai vargu ar spės rasti kitus krikštatėvius, tad ką daryti?
Šiuo atveju atsakymas vėlgi paprastas. Lietuvoje tradiciškai įprasta, kad krikštatėviai būna du žmonės - dvasine prasme tai tarsi atspindi žemiškąją šeimą. Tačiau, prispyrus aplinkybėms, vaiką krikštyti gali ir vienas žmogus. Šiuo aprašytuoju gyvenimiškuoju atveju - viena krikštamotė. Taigi kitų krikšto tėvų ieškoti nėra būtina.
Čia svarbu priminti, kad bažnytinė teisė reikalauja, jog krikštijant privalo būti bent vienas krikštatėvis. Maksimalus krikštatėvių skaičius nėra nustatytas, todėl yra šalių, kur tradiciškai kviečiama daugiau negu du krikštatėviai - pavyzdžiui, keturi žmonės.
Tačiau ir Lietuvoje pasitaiko atvejų, kai tėvai trokšta, kad jų atžalą krikštytų ne viena, bet dvi sutuoktinių poros, pavyzdžiui, giminaičių ir geriausių šeimos draugų.
Tokios krikštynos galimos. Tačiau dvasininkai perspėja: daugiau krikštatėvių kviečiamasi ne tam, kad būtų galima pasipuikuoti, o nuoširdžiai siekiant dvasinio ryšio ir naudos krikštijamajam. Ir, be jokios abejonės, visi krikštatėviai privalo atitikti jau aukščiau minėtus reikalavimus - būti katalikai ir sąmoningai prisiimti atsakingas krikšto tėvų pareigas.

Atsakymai į kitus klausimus
Dėl krikštynų tėvams iškyla klausimų ir kitais gyvenimiškais atvejais. Tarkime, gimus dvynukams. Ar jiems krikštyti reikia skirtingų krikštatėvių? Ar dvyniams gali būti tie patys krikštatėviai?
Čia Bažnyčia vėlgi atmeta abejones ir duoda aiškų atsakymą: dvynukai gali turėti tuos pačius krikštatėvius.
Toks pat atsakymas ir tėvams, norintiems sužinoti, ar, tarkime, pamečiui (ar kelerių metų laikotarpiu) gimusioms sesutėms, broliukams gali būti tie patys krikšto tėvai.Taigi išvada - aiški: jokių apribojimų šiuo atveju Bažnyčia nenumato, tad tos pačios šeimos vaikams gali būti tie patys krikštatėviai.
Dėl nežinojimo atsirandančių klaidingų įsitikinimų pasitaiko dar ir kitais atvejais.
Tarkime, manoma, kad krikštatėviai būtinai turi būti vyras ir žmona - tai yra sutuoktiniai.
Tačiau Bažnyčia primena: krikštatėviai nebūtinai privalo būti vienas su kitu susituokę žmonės. Bet jei jie yra ir iš skirtingų šeimų, reikalaujama, kad jie kiekvienas gyventų teisėtoje, Bažnyčios palaimintoje santuokoje.
Iš čia atsakymai klausiantiesiems, ar nesusituokusi, tačiau kartu gyvenanti pora gali būti krikšto tėvais? Ar išsiskyręs vyras gali būti krikšto tėvas?
Kaip partneriai gyvenantys vyras ir moteris negali būti krikšto tėvais.
O jeigu vyras yra išsiskyręs ir sukūręs civilinę santuoką, jis irgi negali būti krikšto tėvu, nes negyvena pagal tikėjimo reikalavimą.
Tačiau ši nuostata negalioja Santuokos sakramento neturintiems tėvams, siekiantiems pakrikštyti savo kūdikį.
Pagal Bažnyčios kanonus, tėvų statusas šiuo atveju neturi jokios reikšmės. Kūdikį ne tik galima, bet ir būtina stengtis pakrikštyti kuo greičiau. Kunigas negali atsisakyti krikštyti bažnyčioje nesusituokusių tėvų kūdikio, tačiau tokie žmonės negali būti krikšto tėvais kitam vaikui. Katalikų bažnyčios mokymas reikalauja, kad krikštatėviais būtų kviečiami tik katalikai, besilaikantys tikėjimo reikalavimų. Jų misija - būti savo krikštavaikiui sektinu gyvenimo pavyzdžiu.


Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
RomeniukasData: Ketvirtadienis, 2010-08-05, 8:43 PM | Žinutė # 20








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Gimus vaikeliui žmonės stengdavosi jį kuo greičiau pakrikštyti, kodėl buvo taip skubama?
Senesniais laikais būdavo manoma, kad kol vaikas nepakrikštytas, jis yra labai nesaugus. Prie jo lovelės ir žiburį žibindavo, ir saugodavo jį budėdami, nes sakydavo, kad laumės gali vaikus sukeisti - laumiuką primesti, o tą vaiką paimti. Arba dar kas nors negero gali atsitikti tam vaikeliui, nes tiesiog niekas dar neprisiėmė atsakomybės jį saugoti, išskyrus jo tėvus. Tad atitinkamai pagal tai, kokioje religinėje kultūroje žmogus išaugęs, buvo numatomas krikšto metas ir krikšto apeigos.

Kaip matome iš senųjų krikšto metrikų registravimo knygų, vaikas labai greitai po gimimo (2-7 dienų amžiaus) būdavo vežamas į bažnyčią ir pakrikštijamas. Tarp vyresnės kartos žmonių ir dabar randame, kad gimimo datos dokumentuose dažnai būna supainiotos, užrašyta ne ta data, kada gimė, o ta, kada krikštyta. Tačiau jos nedaug viena nuo kitos skiriasi.

Jei vaikelis gimdavo labai silpnas, jį iš karto krikštydavo bobutė pribuvėja ar kas nors iš šeimos narių. Visiems buvo žinoma, kad vandens krikštą gali atlikti kiekvienas žmogus, jei tik pats yra krikštytas. Tai vykdavo labai paprastai: pirmiausiai ištardavo vardą, kuriuo krikštija kūdikį, toliau sekdavo žodžiai " aš tave krikštiju vardan Dievo Tėvo ir sūnaus, ir Šventosios Dvasios ", tik nesakydavo „amen", tam, kad vaikas išgyventų, kad ta formuluotė nebūtų visiškai užbaigta. Vėliau, jeigu vaikas sustiprėdavo, jį nuveždavo į bažnyčią padaryti įrašus krikšto metrikų knygoje. Kunigui pasakydavo, kad vandens krikštas jau yra atliktas, tad kunigas patepdavo aliejais, atlikdavo kitas privalomas apeigos dalis ir dažniausiai vardo nebekeisdavo, palikdavo tą, kuris duotas vandens krikšto metu.

Vardo suteikimas. Kas vaikučiui išrinkdavo vardą? Ar buvo tikima, kad sėkmingas vardo parinkimas gali lemti vaikelio likimą?
Krikštynos - tai naujo, ką tik gimusio žmogučio įvedimas į žmonių bendruomenę. Per krikštynas jis gauna vardą, kuris daug ką nusako. Aptarkime, pavyzdžiui vardą Jonas. Jei tai Jonas - žinosime, kad žmogus yra lietuviškos, jeigu Janis - latviškos, Janas - lenkiškos, Džonas - angliškos, Chuanas - ispaniškos, Hansas arba Ansis(Klaipėdos krašto) -vokiškos tautybės, ir taip dar ilgai galime vardinti viso pasaulio atitikmenis. Vardas yra ženklas, įvedantis žmogų į bendruomenę, ir bendruomenė imasi atsakomybės jį ginti ir globoti. Kartais vardą parinkdavo pagal gimimo datą. Sakydavo: „ateina žmogus ir atsineša vardą". Kartais, atvežus vaiką krikštyti, buvo pasižiūrima į liturginį kalendorių ir duodamas tą dieną užrašytas šventojo vardas. Taip vardas žmogui suteikiamas dar ir tam, kad dangiškoji globa turėtų konkretų adresatą.

Ankstyvosios istorijos laikais buvo praktikos, kad vardą suteikdavo jau paaugusiems, kai būdavo įžvelgiamos tam tikros charakterio ar išvaizdos savybės. Tad ir vardai buvo nusakantys žmogų, pvz, Mantvydas "mąstantis ir matantis", Algirdas „visa girdintis", Ramutė „ramaus būdo"... Buvo tikimasi, kad žmogus toks ir bus. Kartais žmonės pakeisdavo vardus - mažą vaiką vadindavo vienaip, o vėliau iniciacijos apeigose duodavo tikrą vardą, kuris nulemdavo žmogaus vietą bei pareigas bendruomenėje, ir t.t.

Ar būdavo suteikiamas vienas vardas ar daugiau, priklausydavo nuo luomo. Didžiūnų, bajorų aplinkoje, pradėjus tobulėti suvokimui, kad tai yra giminė, kurios istoriją reikia išsaugoti, į žmogaus vardyną sudėdavo daug vardų . Dažnai duodavo vardą giminės įkūrėjo, kuris tose žemėse pasistatė pirmuosius namus, iš kurių po to išaugo kaimas ar miestelis. Taip pat, susijungus dviems didikų giminėms, vieną vardą duodavo iš motinos giminės pusės, kitą iš tėvo. Dar prisidėdavo keletas kitų giminių vardų bei kilmės vardas.

Tačiau kad ir kiek vardų bebūtų, vistiek žmogaus gyvenime būdavo vienas pagrindinis vardas, kuris figūruodavo, į kurį remdavosi žmogaus asmenybė, todėl jis būdavo labai svarbus. Žmonės galvodavo, kad vardas turi įtakos žmogaus gyvenimui, todėl jį rinkdavo atsakingai. Dažnai duodavo šeimos geradario arba bendruomenės gerbiamo žmogaus vardą, arba šventojo - kad būtų globėjas danguje. Buvo sakoma, jog labai gerai, kuomet mergaitėms vardą parenka tėvas, o berniukams - motina.


Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
RomeniukasData: Ketvirtadienis, 2010-08-05, 8:45 PM | Žinutė # 21








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Šis bei tas apie krikštynų prietarus
Nuo seno svarbiausi žmogaus gyvenimo momentai apgaubti prietarų ir įvairiausių tikėjimų. Mūsų protėviai vaiko gimimą ir jo krikštą laikė labai svarbiais įvykiais, tad stropiai paisė visų liaudies priesakų ir tikėjimų, linkėdami naujagimiui laimės. Štai keletas iš jų:
Buvo tikima, kad pribuvėja mergaitę turi priimti su rankšluoščiu, taip ji būsianti gera audėja. Kitas tikėjimas susijęs su kūdikio atėjimu į pasaulį buvo toks: berniuką reikia priimti su moterišku rūbu, o mergaitę su vyrišku (įsupti tik gimusį vaiką), nes buvo tikima, kad tai lemia pasisekimą užaugus tarp priešingos lyties. Įdomu tai, kad linkėdama kūdikiui laimės, pribuvėja pameluodavo motinai apie naujagimio lytį. Žinoma, šiandien, kai tėvai atlikdami tam tikrus tyrimus dar iki kūdikio gimimo sužino būsimo vaiko lytį, šis prietaras netenka savo svarbos.
Daugelyje tautosakos šaltinių teigiama, kad dar nekrikštytą vaiką reikia labai saugoti nuo blogos akies nužiūrėjimo, laumių apkeitimo ir pan. Taip pat buvo tikima, kad vaiką reikia saugoti nuo mėnulio ir saulės šviesos, nes apšviestas vaikas taps lunatiku. „Saugumą“ užtikrindavo įvairiomis priemonėmis: tik gimusį vaiką peržegnodavo, šlakstydavo rūbelius švęstu vandeniu ar smilkydavo per Žolinę pašventintomis žolėmis arba iki pat krikšto prie lopšio buvo žibinama žvakė arba lempa, o mama, nuo nužiūrėjimo bandydama apsaugoti vaiką, vilkdavo jį išvirkščiais marškinėliais. Visa tai buvo daroma iki krikštynų, o atėjus krikštynų dienai, įvairių liaudies priesakų turėjo laikytis krikštatėviai.
Krikštynų dienos rytą atvykus krikštatėviams svarbūs du dalykai. Pirma: krikštatėviai turi būti labai švariai apsirengę, nes tikima, kad ši savybė (švara, tvarkingumas) persiduos vaikui. Antra: į bažnyčią, nesvarbu ar ji toli ar arti, geriau važiuoti, tai esą simbolizuoja būsimą vaiko turtingumą.
Buvo keletas prietarų, susijusių su vaiko išlydėjimu iš namų į bažnyčią krikštyti: tikėta, kad motina neturinti vaiko išlydėti, antraip jis augdamas sekios paskui ją. Dar sykį prisimenant, kad nekrikštytas kūdikis buvo laikomas pažeidžiamu, reikia paminėti, kad kai kuriuose Lietuvos regionuose buvo paprotys, išlydint kūdikį į bažnyčią krikštyti, jam į vystyklus, nepastebimoje vietoje, įberti žiupsnelį druskos, kuri turėjo saugoti kelionėje.
Seniau per krikštynas tėvams, krikštatėviams ir šventės svečiams buvo griežtai draudžiama prieš krikšto apeigas vartoti svaigius gėrimus (išskyrus alų), nes buvo tikima, kad nederamas elgesys krikštynų metu gali paveikti vaiko likimą.
Daug įvairių prietarų reglamentavo krikštatėvių elgesį krikšto dieną. Štai keletas pavyzdžių: kad kunigas „gera ranka“ palaimintų, jam krikštatėvai veždavo pyrago, kad vaikui dantų „nesurakintų“, krikštamotė perkąsdavo šiaudą ir mesdavo jį į abi puses. Vienas įdomus ir plačiai paplitęs prietaras buvo toks: krikšto tėvams buvo draudžiama prieš krikštą šlapintis, nes buvo tikima, kad paaugęs vaikas šlapinsis patale. Tikėta, kad prieš išvažiuojant iš namų krikštatėviai turi gerai pagalvoti, ar nieko nepamiršo, kad vaikas būtų geros atminties.
Bažnyčioje, pagal senuosius krikšto papročius, krikštijant mergaitę – ją laiko krikštamotė, berniuką – krikštatėvis. Įdomu tai, kad ir bažnyčioje buvo prisilaikoma tam tikrų prietarų: į kunigo klausimus krikšto tėvai turi atsakinėti aiškiai ir trumpai, kad užaugusio vaiko kalba būtų aiški. Tikėta, kad jeigu kūdikis krikštijamas verkia – užaugęs turės puikų balsą. Prieš apeigas bažnyčioje sąmoningai vengta įnešti vaiką kaire ranka, nes kitaip jis bus kairiarankis.
Po krikšto bažnyčioje taip pat esama tam tikrų ritualų: kūmas su kūma būtinai turi kartu išgerti ir taip įtvirtinti giminystę, vaišinti sveikinančius žmones, kad krikštavaikis užaugęs būtų dosnus.
Nemažai iš čia paminėtų prietarų šiandien jau nebetikima ir užmiršta, tačiau ir mūsų dienomis krikštynos išlieka vienu svarbiųjų žmogaus gyvenimo įvykiu, žyminčiu simbolinę mažo žmogaus gyvenimo pradžią...


Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
virginijakData: Ketvirtadienis, 2011-02-24, 9:11 AM | Žinutė # 22








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Alytus
Forumo mylimieji
Žinutės: 8213
Apdovanojimai: 63
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Informacija apie senovinius papročius:
http://www.viskaskrikstynoms.lt/index.php?id=76
http://eitne.lt/krikstynu-paprociai-ir-tradicijos/#axzz1ErC6173t
http://www.mokslai.lt/referatai/referatas/26113.html


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
]
Visų darbelių atskiros detalės ir fonai paimti iš http://forum.materinstvo.ru/index.php?showforum=223 http://www.forum.fotowedding.ru/, http: / / lenagold.ru, http://photoshablon.ru/, http://allday.ru/, https://www.google.lt/imghp?hl=lt&tab=wi Nuoširdus ačiū Jų visų kūrėjams
Atsijungęs
romute4Data: Penktadienis, 2013-04-26, 10:20 AM | Žinutė # 23








[ (CH) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:Alytus
Naujokas
Žinutės: 1
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Sveiki. O kokisu rūbelius dažniausiai ir iškur parenkat ?:)

atverti tinklapį
Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2013-04-26, 12:09 PM | Žinutė # 24








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Quote (romute4)
Sveiki. O kokisu rūbelius dažniausiai ir iškur parenkat ?:)

aš tai saviškį rengiau su rūbeliais iš nuomos punkto,kadangi draugės salonas tai davė mums nekainavo rūbeliai,o šiaip yra pirkti labai daug internete,googlėje įsivesk krikšto rūbeliai tai labai daug primes tau įvairių mirkt gerai


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
rugi@geleData: Penktadienis, 2013-04-26, 1:44 PM | Žinutė # 25








[ (LT) ]

Grupė: Patikimi
Lygis:
Miestas:Marijmapolė
Forumo senbūviai
Žinutės: 1355
Apdovanojimai: 4
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Quote (romute4)
Sveiki. O kokisu rūbelius dažniausiai ir iškur parenkat ?:)


Vaikų prekių parduotuvėse taip pat yra, bazėse Kaune įvairiausių megytėm suknyčių, berniukams kostiumėlių labai didelis pasirinkimas liuks ir krikštynų atributikos įvairios tik žinok ko reikia mirkt ir visko rasi.


Paskutinį kartą redaguota rugi@gele - Penktadienis, 2013-04-26, 1:45 PM
Atsijungęs
lukrecija12Data: Trečiadienis, 2015-10-14, 10:00 AM | Žinutė # 26








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Laukiamas dalyvis
Žinutės: 22
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
O pagal tradicijas kokios krikštynų dovanos turėtų būti dovanojamos? :) Mes galvojame apie sidabrinius šaukštelius, bet nežinom ar pagal tradicijas tai dar priimtina. :)
Atsijungęs
auksaranke999Data: Antradienis, 2018-08-07, 3:36 PM | Žinutė # 27








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Naujokas
Žinutės: 1
Apdovanojimai: 0
Lytis: Vyras
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Prie visos tos naudingos informacijos, prisidedu, jog girdėjau, kad mergaitėms būdinga dovanoti auksinius kryželius,o berniukams - šaukštelius. Galima tiek pirkti, https://auksomeistrai.lt/dovana-krikstynoms , tiek dovanoti savo šeimos relikvijas.
Atsijungęs
Forumas » ŠVENTĖS » Krikštynos » Krikštynų papročiai, tradicijos, patarimai (įvairūs papročiai ir tikėjimai)
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024