Penktadienis, 2024-04-19, 6:52 PM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









Forum moderator: jurgutex, Romeniukas  
Forumas » ŠVENTĖS » Teminiai vakarėliai-Kitos šventės » Velykos- papročiai,margučiai ir kt... (Bendraujame...)
Velykos- papročiai,margučiai ir kt...
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 8:57 AM | Žinutė # 1








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
VELYKOS

- gamtos atbudimo, pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventė. Velykų pavadinimas kilęs iš žodžio „vėlės“. Seniau buvo tradicija tą dieną lankyti mirusiųjų kapus, nunešti jiems maisto - kiaušinių.Pirmąją Velykų dieną į svečius, jei nėra pakviesti, niekas nevaikšto. Didžiosios linksmybės, pramogos prasideda antrąją Velykų dieną.
Trečioji Velykų diena - (Ledų diena). Ji pas mus jau primiršta.
Lietuvoje kiaušiniai dažniausiai marginami rašytiniu, skutinėtiniu ir tepliotiniu būdu. Kiaušiniai marginami Velykų šeštadienį. Saulučių skutinėjimas ant kiaušinių - tai viltis, kad metai bus saulėti, žvaigždučių skutinėjimas - laukams netrūks šviesos nei dieną, nei naktį, žalčiukų skutinėjimas - pavasarį pabus gyvybė. Raudona kiaušinių, jų raštų spalva simbolizuoja gyvybę, žalia - bundančią augmeniją, geltona - prinokusius javus, juoda - žemę, mėlyna - dangų.Kiaušinis
nuo pagonybės laikų simbolizuoja gyvybės atsiradimą, vaisingumą, kosmosą.
Būtinai ant stalo būdavo dedami įvairiausiai rūkyti, virti, sūdyti, kvapiomis žolelėmis prieskoniuoti lašiniai.Šiandien apie tokius dalykus mažai kas yra net ir girdėjęs. Bet lašiniai būdavo privalomas pavasarinis valgis, nes jis atstatydavo per žiemą nualintą organizmą, suteikdavo jam daugiau jėgų, galios, atsparumo prieš pavasarines ligas, temperatūrų svyravimus.Gėrimui iš anksčiau pasigamindavo midaus ir alaus. Tiek pasiturinčių, tiek ir neturtingų stalai būdavo apkrauti įvairiausių girų ąsočiais.

Valgymas prasidėdavo ritualiniu kiaušinių daužymu, - kieno kiaušinis stipriausias, tas šiais metais bus laimingiausias, tam geriausiai seksis. Laimingasis tą kiaušinį turėdavo laikyti iki kitų Velykų. Prieš pradedant valgyti, šeimos galva turėdavo vieną kiaušinį supjaustyti į tiek dalių, kiek būdavo valgytojų ir kiekvienam duodavo po tą kiaušinio dalelę suvalgyti. Kiaušiniai valgomi būdavo su krienais, išmaišytais su kietais virtais kiaušinių tryniais ir grietine. Vaikai irgi ilgai neidavo gulti, - visi laukdavo sutemų, tada, kai vakarieniaujant bus raikoma ir dalijama pašventinta Velykų boba. Beje, Velykų boba seniau būdavo kepama puodynėje duonkepėje krosnyje, iškepus bobai, puodynė būdavo sudaužoma, pati boba išsipūsdavo, padidėdavo, - na, iš išvaizdos tikra boba (dabar bobą galima kepti ir didesnėje kekso formoje). Ji duodama būdavo su specialiai šiai progai virta skystoka vyšnių uogiene.
Savaime suprantama, kad Šventų Velykų stalai būdavo ypatingai gražiai puošiami žalumynais ir iš jų padarytais ornamentais: bruknienojais, pataisais, samanomis, jei Velykos būdavo šiltos, tai ir kitokiais jau išdygusiais žalumynais. Stalui puošti specialiai būdavo išsklaidinamos (išsprogdinamos) beržų arba verbų („kačiukų") šakelės, o Šventųjų Velykų kiaušinius - margučius dėdavo į išdaigintus javų želmenis.



Kaip jūs švenčiate Velykas?


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!


Paskutinį kartą redaguota daniele - Antradienis, 2010-03-30, 9:04 AM
Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 9:06 AM | Žinutė # 2








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Keletas velykmečio patarimų:
• Velykų dieną negalima ilgai miegoti, nes skaudės galvą.
• Galvą šukuok tik Velykų išvakarėse, nes kitaip ją skaudės.
• Nedera pirmąją Velykų dieną į svečius vaikštinėti, o tam, kas ateina, reikia duoti kailinius blusinėti.
• Per Velykas negalima žemės judinti, ardyti, nes kitaip vasarą ledai derlių sunaikins.
• Jei Velykų rytą dar prieš saulei tekant šaltu vandeniu iš šaltinio nusiprausi, jokie skauduliai neaugs.
• Velykų rytą nuluptų kiaušinių lukštus sudeginsi pečiuje - naminiai paukščiai geriau iš kiaušinių risis.
• Kad namuose visus metus būtų skalsu, pirmąjį nuluptą kiaušinį supjaustyk į tiek dalių, kiek už stalo sėdi žmonių, ir jį padalink.


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!
Atsijungęs
RomeniukasData: Antradienis, 2010-03-30, 9:11 AM | Žinutė # 3








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Pramogos, apeigos

Miegančiųjų žadinimas, velykavimas: Iki Velykų kiekvienas stengiasi, kad išsprogtų jo iš pamiškės parsineštos beržo šakelės. Velykautojai stengiasi prabusti anksti ryte ir, pasiėmę išsprogusias beržo šakeles, nuplakti (pažadinti) kitus. Tie, kuriuos užtinka bemiegančius ir nuplaka, turi duoti velykautojui bent po kiaušinį.

Kiaušinių ridinėjimas: Ridinėjama visoje Lietuvoje ir ne bet kaip, o per specialiai padarytą lovelį. Visi stengiasi toliausiai nuridenti savo kiaušinį, nes tik taip įmanoma tapti nugalėtoju ir pavasarį patikėti, kad tie metai tau bus tikrai laimingi, kad viskas puikiai seksis.

Kiaušinių mušimas: Žaidime dalyvauja tiek vaikai, tiek jauni, tiek ir seni. Žaidimo esmė - išsiaiškinti tą, kuris moka išsirinkti stipriausią kiaušinį (medinis, kitas, dirbtinai sutvirtintas, sustiprintas kiaušinis netinka).

Kiaušiniavimas: Kiaušiniauti įprasta tik mažamečiams vaikams (iki 7-8 metų amžiaus). Atėjęs į svečius, vaikas turi padeklamuoti posmą „Aš mažas vaikelis, kaip pupų pėdelis, prie … (slenksčio?) stoviu, kiaušinuko noriu“. Po to jis turi įsikišti pirštą į burną ir laukti. Tai ženklas, kad vaikas nori vieno kiaušinio. Jei
10
įsikiši du pirštus, reiškia, kad prašai dviejų.
Daugiau gvieštis nereikėtų, nes kuklumas puošia ir mažus vaikus…
Dėdinėjimas: Jaunuoliai per Velykas pramogaudami prasimano ir dėdinėti - eiti pas merginas prašyti kiaušinių. Viskas gerai, jei mergina tais kiaušiniais iš anksto yra apsirūpinusi, o jei ne, vyriokai gali paimti ją už parankių, nuvesti į vištidę ir patupdyti į vištos gūžtą, kad ši kiaušinį išperėtų…

Lalavimas: Tradicinė Velykų apeiga. Kaimo gyventojai pasiimdavo barškalus, eidavo apie laukus ir barškindami dainuodavo dainas, kurių priedainiuose būdavo „ai lalu lalu“, „ei lalo“ ir kt. Taip, lalautojų supratimu, jie kviesdavo visas dangaus ir žemės galias, kad šios laukams ir jų šeimininkams lemtų gerą derlių, sotų gyvenimą. Kartu lalauninkai prisirinkdavo ir įvairiausių vaišių, kuriomis žmonės juos apdovanodavo už dainas ir palinkėjimus.

Laistymasis vandeniu: Šis Velykų paprotys nuo seno žinomas ir Žemaitijoje. Balys Buračas knygoje „Lietuvos kaimo papročiai“ (Vilnius, „Mintis“, 1993, p. 208) aprašo Betygalos apylinkėse užrašytą Velykų ryto laistymosi vandeniu tradiciją, kai anksti ryte vaikinai eidavo vandeniu laistyti merginų. Eidami nešdavosi butelį vandens, su šventėm


Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
RomeniukasData: Antradienis, 2010-03-30, 9:12 AM | Žinutė # 4








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Neužmiršk, kad...

* Velykų dieną reikia šaudyti į viršų (Žemaitijoje seniau šaudydavo net bažnyčių šventoriuose). Taip nubaidysi nuo gyvenvietės, namų visas negandas, piktas dvasias.
* Jei Velykų rytą, dar prieš saulėtekį, nusiprausi šaltu vandeniu, jokie skauduliai neaugs.
* Velykų rytą nuluptų kiaušinių kevalus sudeginsi krosnyje - naminiai paukščiai geriau iš kiaušinių risis.
* Kad namuose visus metus būtų skalsa, pirmąjį nuluptą kiaušinį prie Velykų stalo supjaustyk į tiek dalių, kiek už stalo sėdi žmonių, visiems jiems po dalelę to kiaušinio


Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 9:18 AM | Žinutė # 5








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Velykiniai papročiai ir žaidimai

Žinomiausi ir plačiausiai paplitę velykiniai papročiai bei žaidimai buvo kiaušiniavimas, žaidimai su margučiais, lalavimas, laistymasis ir plakimas bei supimasis.Kiaušiniauti eidavo visoje Lietuvoje kaimo vaikai, ypač piemenėliai ir krikštavaikiai bei persirengėliai. Margutis krikštavaikiui – velykinė krikšto tėvų pareiga. Vienur krikštamotė margutį atneša, kitur krikštavaikiai patys pas ją nueina. Antrąją Velykų dieną vaikai sau skirto kiaušinio atsiimti eina ir pas tetas ar kaimynus, ypač į tuos kiemus, su kuriais tėvai draugauja ir kur nėra vaikų.
Su margučiais susiję daug velykinių papročių ir žaidimų. Margučius mušdavo daugiausia vyrai ir jaunimas, o ridendavo vaikai. Ridenimas – pats populiariausias vaikų velykinis žaidimas. Pavakary, kai baigdavo kiaušiniauti, susirinkdavo vaikai grupelėmis, padarydavo lovelį ir ridendavo kiaušinius. Jei kieno kiaušinis kliudydavo svetimą, tai jį pasiimdavo kaip laimėtą. Ridendavo kieme, o kai blogas oras – klojime ar troboj.
Lalavimo paprotys, anksčiau reiškė merginų pakėlimą į marčias.Laluodavo tiktai jauni, nevedę vyrai, dainuodami apeigines dainas vadinamas „lalinkomis“.
Kai kuriose Lietuvos vietovėse, o ypač Žemaitijoje buvo įprasta antrosios Velykų dienos rytą savuosius arba kaimynus aplieti vandeniu.
Antrosios Velykų dienos rytą žemaičiai ir verbas prisimindavo.. Eidavo gana ankstų rytą, kad užtiktų kaimynus nesikėlusius arba dar nuogomis kojomis. Tokius užtikę nutraukdavo antklodę, plakdavo rykšte per nuogas blauzdas bei kojas šaukdami: „Velykos, duokit margučių!“. Miegaliams tekdavo išsipirkti margučiais ir nekviestus svečius vaišinti.“
Velykų džiaugsmai Lietuvos kaime be sūpuoklių – maži džiaugsmai. Daugelyje kaimų sūpuoklės būdavo įrengtos visą laiką, kitur jaunimo susibūrimo vietose jas įrengdavo prieš Velykas. Vyrai ir merginos rinkdavosi prie vienų sūpuoklių, pusberniai ir piemenys linksmindavosi prie kitų. Dažnai, kai pavasaris šaltas ir vėlyvas, sūpuokles kabindavo daržinėse. Susirinkdavo būriai jaunimo, vaikai tik antrą ar trečią dieną prieidavo suptis.
Mažiems vaikams sūpuokles įrengdavo ir kambaryje, sakydavo, jeigu vaikai per Velykas supsis, tai bus smagūs ir greiti.


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!
Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 9:19 AM | Žinutė # 6








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Dove@Deive, - _liuks_

Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!
Atsijungęs
RomeniukasData: Antradienis, 2010-03-30, 9:22 AM | Žinutė # 7








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:panevezys
Forumo mylimieji
Žinutės: 19290
Apdovanojimai: 23
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Quote (daniele)
Dove@Deive, - _liuks_



Pagalba naujokams ir ne tik čia

Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 9:28 AM | Žinutė # 8








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Velykiniai sveikinimai

Gelsvi ančiukai iš margučių ritas - Ir pateka auksinis Velykų rytas... Su Šv. Velykom!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pažadinus, kas buvo užmigdyta, Velykų saulė patekėjo rytą, Prikelė žolę, medį, plukės žiedą Ir vis linksmiau per aukštą dangų rieda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------ -------
Tegul šventų Velykų varpo dūžiai Širdy palieka laimę amžinai. Palaiminto prisikėlimo ryto, Gyvenimo su džiaugsmo spinduliais.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------ --------

Ir su margučiais, su šv. Velykom, Ir su pirmais pavasario žiedais! Palaiminto prisikėlimo ryto, Gyvenimo su džiaugsmo spinduliais!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------ -------

Tai kas kad pievose nei pienių , nei žvangučių... Tegul žydi jose šimtai margučių!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------- ------

Vis šilčiau mus sveikina saulė, Greitai ties žalią ranką beržai, Moja parskrendančios gervės, Krykštaus ir čiurlens upeliai smagiai...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------- ------

Margas margas margutukas, drūtas mielas smailučiukas, pokšt per galą, per abu, barkšt į kaktą - nėr lygių ! Su Šv.Velykom!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ----------- -------

Pirmieji berželiai žaliuoja, Saulutė gera, lyg mama, Margiausiais margučiais marguoja Pavasario šventė linksma.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------- ----------

Tegul šventų Velykų varpo dūžiai Širdy palieka laimę amžinai. Palaiminto Prisikelimo ryto, Gyvenimo su džiaugsmo spinduliais.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------ --------

Su saulės spinduliu pirmuoju, Su džiaugsmo šypsenom veiduos Velykų rytmetį ankstyvą Suklupsime šventos maldos, Kurią kuždės ne lūpos. Širdys žodžius švenčiausius atkartos! Laimingi būkite sulaukę Prisikėlimo valandos!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------- ---------

Gaivi, lyg pavasario vėjas, Alsuojanti meilės dvasia, Šviesiausioji šventė artėja Pasveikinkim ją mintyse, Sudėkim į maldą karščiausią Plakimą kiekvieno širdies, Su Jėzum kartu prisikelkim, Ir sielas palaima užlies...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------- -----------

Kad velykų pyragais kvepėtų namai, kad linksmybės ir juokas klegėtu ilgai, kad bičiuliai ir šypsenos būtų šalia, kad širdį sušildytų švenčių šviesa. Su Šv. Velykom!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------- ------Saulės zuikučių ir gražių margučių, pavasarinio vėjo ir lietaus niekadėjo, ryto rasos ir pavasarinės aušros... Su Šv. Velykom!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------ -----------

Sveiki sulaukę šventų Velykų ! Sveiki pakilę šviesiausią rytą ! Sveiki išvydę stebuklą brangų ! Džiaukimės, laimė visus aplankė...

Linksmi sveikinimai Velykų proga

1. Du gaideliai žirnius kūlė, jų kiaušiniai susidūrė! Pirmą dieną mėlynavo, antrą dieną pažaliavo. Mainėsi visom spalvom! Su Velykom! Su šventom!

2. Zuikis miega su Zuikiene, bet sapnuoja jis Lokienę. Muistos zuikis, šokinėja jaučia kiaušiai ridinėja. Čiupt už klyno, o brolyti abu kiaušiai nudažyti! Su Velykomis.

3. Kiškis bėga per laukus, kiaušiais daužo grumstelius… Neduok dieve jie suduž – tai Velykos liūdnos bus!

4. Kai girtas viščiukas margutį ridena, o boba ateina su šnapso bonka ir baltas arklys palei langą vaidenas, žinok kad Velykos jau lanko Tave!

5. Vaisių stalas ir bonkutė, skanus tortas ir silkutė, galvos skausmas, skrandžio ydos…. tai vadinasi Velykos.

6. Ateis Velykų rytas ir pievos sužaliuos, išbėgs iš miško briedis, kiaušiniais pamojuos. Su šv. Velykom.

7. Kas čia daros? Kas čia daros? Visi šaukia – kiaušų balius. Rieda kiaušius su kiaušiukais Ir juos vejasi viščiukas. Su šventėm!

8. Tvarte žiurkės ruošia puotą, girtas zuikis graužia šluotą. Vištos laksto visos plikos, visiems gera, nes Velykos!!!

9. Vištos kudakuoja, laksto po laukus, O kai jas pakratom, gaunam kiaušinius. Imame teptuką, dažom margučius, Su Šventom Velykom sveikiname Jus!

10. Jei su savim turi bonkutę, nepamiršk pasikviesti Velykų bobutę. Ir jei išgėręs ką negero veiki, atsargiai, kad kiaušiniai tik liktų sveiki! Linksmų šv. Velykų!

11. Velykų bobutei sutrūko terbutė, Pabiro ant žemės bobutės margučiai, Nuo šiol ji vedžiojas dieduką kartu, Kad būt po ranka jai kiaušiniai bent du.

12. Ėjo senis į namus, nešė savo kiaušinius. Tik staiga jisai paslydo, ir kiaušiniai jo iškrito! Kaip bobutei pasakyt, kad nebus jai ką dažyt? Su Šv. Velykom!

13. Jau margučiai nudažyti, reikia skubiai juos daužyti! Gal atsukim buteliuką ir išgerkim po stikliuką, pabučiuokime visus ir Velykos linksmos bus!

14. Eina kiškis takučiu su Velykų margučiu! Ne ilgai kiškutis ėjo, jam į galvą vilkas dėjo ir užstatė jam mažutį, gražų ant akies margutį.. Su Šv. Velykom!

15. Vištos kudakuoja, laksto po laukus,
O kai jas pakratom, gaunam kiaušinius.
Imame teptuką, dažom margučius,
Su Šventom Velykom sveikiname Jus!

16. Kas čia daros? Kas čia daros?
Visi šaukia – kiaušų balius.
Rieda kiaušius su kiaušiukais
Ir juos vejasi viščiukas.
Su šventėm!

17. Mušk kiaušinį, mušk kaimyną,
Tik nemuški jam į klyną,
Jo kiaušiniai ne margi,
Rimtam darbui jie skirti.

18. Girtutis zuikutis ridena baranką.
Velykų bobutė atbėga su bonka.
Šiandien aplankys jie kiemą kiekvieną,
Kad primintų, jog šiandien gertum ne pieną.
Su Šv. Velykom!


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!


Paskutinį kartą redaguota daniele - Antradienis, 2010-03-30, 9:29 AM
Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 9:41 AM | Žinutė # 9








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
apie margučių dažymą

galima kiaušinius marginti augaliniais dažais:
- rusva (svogūnų lukštai);
- gelsvai žalia (skroblo žievė, beržo vantos lapai);
- geltona (ramunėlės, alksnio žirginiai, „vaščynu", gervėčiai);
- pilkai žalia (šieno pakratos, ąžuolo bei juodalksnio žievė, eglių viršūnių spurgai, kerpės ir sąmanos);
- melsva (rugiagėlės);
- žalsva (bruknių lapai, rugių želmenys, želdintos avižos ar miežiai), dilgėlių, burokėlių nuoviras);
- Juoda (juodalksnio, ažuolo žievę, ar kankorėžius ir surūdijusius gelžgalius užpilti verdančiu vandeniu bei raugintų kopūstų rasalu ir parauginus apie 2 savaites tame tirpale virti kiaušinius).

O kaip reikia paruošti augalinius dažus?....:

patartina natūralias medžiagas užmerkti ir mirkyti 3 dienas, po to užvirti ir jau galima merkti dažymui kiaušinius. Kad spalva būtų geresnė - įdėti truputį druskos.

dar daugiau natūralių atspalvių:

- Ochra tonai: 4 pilni puodeliai (suslėgti) raudonojo svogūno lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko spalva bus nuo šviesiai iki tamsiai raudonos.
- Auksinė: Įdėkite 2-3 šaukštelius ciberžolės į karštą vandenį arba pavirkite (jei norite intensyvesnės spalvos).
- Rožinė: Pamirkykite kietai virtus kiaušinius spanguolių arba burokėlių sultyse.
- Violetinė: Į karštą vandenį sudėkite žibučių žiedus ir mirkykite per naktį. Jei norite šviesiai violetinės spalvos, įpilkite šiek tiek citrinos sulčių.
- Mėlyna: Dvi susmulkintos galvos (16 puodelių) raudonojo kopūsto, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai balto acto. Mirkykite per naktį, jei norite ryškiai mėlynos spalvos.
- Žalia: Į violetinės spalvos mišinį įdėkite šaukštelį sodos arba virkite kiaušinius su špinatais.
- Šviesiai violetinė: Mirkykite kietai virtus kiaušinius vynuogių sultyse.
- Pastelinės spalvos: Jei norite šviesiai rožinių ir melsvų spalvų, patrinkite kiaušinių lukštus mėlynėmis ir spanguolėmis.
- Smėlio (rusvai-gelsva): 4 suslėgti puodeliai geltonų svogūnų lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Spalvos intensyvumas priklauso nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko.
- Ruda: Virkite kiaušinius 1 litre kavos.

pamėginkit kiaušinius marginti vašku:

"Pirmiausiai išsiverdami balti kiaušiniai, paliekami atvėsti, bet jie turi būti dar šiltoki. Išlydyti vašką arbą parafiną (švarioje konservų dėžutėje). Vašką viso dažymo proceso metu laikau ant šiltos viryklės, nes jis turi būti karštas ir gražiai teptis.

Piešimo vašku priemonę pasidarau taip: imu medinį patogų pagaliuką (pvz. pieštuką) ir į vieną jo galą tvirtai įsmeigiu adatėlę su nedidele galvute (tokių galima rasti naujuose vyriškuose marškiniuose, ar plaukų šepečiuose).
Kai jau viskas paruošta, imu adatėlę, pašildau ją vaške ir piešiu ant kiaušinio įvairias saulutes, gėlytes ir kitokius ornamentus.

Kai numarginu, dedu kaiušinius į paruoštus dažus. Geriausi - Aniliniai dažai - skirti siūlams (vilnai, medvilnei). Palaikau juose pusdienį, nuplaunu, nušluostau ir nuimu vašką. O vašką nuiminėju taip: truputį pašildau orkaitę, į ją ant servetėlės sudedu kiaušinius. Kai jie šiek tiek sušyla, vaškas lengvai nusišluosto su skudurėliu. Kiaušiniai labai gražiai blizga ir būna tvirtesni.

Galima pirmiausia truputėlį papaišyti ant balto kiaušinio, tada dėti jį į šviesią dažų spalvą (pvz. geltoną, oranžinę). Po valandos išimti ir vėl pamarginti vašku. Tada dėti į tamsesnę spalvą (pvz. raudoną, žalią), ir t.t. Kai marginimas baigtas – dėti kiaušinį į juodą spalvą, kad „permuštų“ visas spalvas. Juodoje spalvoje reikia laikyti pusę dienos ar per naktį." (tekstas cituotas)



Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!


Paskutinį kartą redaguota daniele - Antradienis, 2010-03-30, 9:42 AM
Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 11:34 AM | Žinutė # 10








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Jei nenorite kiaušinių marginti sintetiniais dažais:

* įvairius raudonus atspalvius (priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo) gausite 4 pilnus suslėgtus puodelius svogūno lukštų pavirę nuo pusvalandžio iki valandos,

* auksinę spalvą gausite 2-3 šaukštelius ciberžolės įdėję į verdantį vandenį,

* rožine spalva kietai virti kiaušiniai nusidažys pamirkius juos burokėlių sultyse,

* violetinė spalva gaunama į karštą vandenį sudėjus žibučių žiedus ir palikus mirkti juos per naktį,

* mėlynai kiaušinius nudažysite dažais iš susmulkintų raudonųjų kopūstų (galvutė), vandens (litro) ir balto acto (3 šaukštai),

* žalios spalvos kiaušinius gausite pavirę juos špinatuose arba į violetinės spalvos mišinį įmaišę šaukštelį sodos,

* pastelines spalvas gausite kiaušinių lukštus patrynę mėlynėmis ir spanguolėmis,

* rudi kiaušiniai bus pavirus juos litre kavos.

gal kam pravers...


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!
Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 11:41 AM | Žinutė # 11








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
http://www.basteln-mit-elisabeth.de/themen.htm ir daug kito



Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!


Paskutinį kartą redaguota daniele - Antradienis, 2010-03-30, 11:41 AM
Atsijungęs
ValedyData: Antradienis, 2010-03-30, 11:44 AM | Žinutė # 12








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Woooow kiek įdomybių pridėjot merginos

Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
danieleData: Antradienis, 2010-03-30, 11:49 AM | Žinutė # 13








[ (LT) ]

Grupė: Super Moderatorius
Lygis:
Miestas:Šilutė - Dungannon
Forumo mylimieji
Žinutės: 3283
Apdovanojimai: 40
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už super moderavimą
Quote (Pabaisa)
Woooow kiek įdomybių pridėjot merginos
- kol nepradėjau domėtis net neįsivaizdavau,kad tokių grožių yra...Būtinai su vaikučiais ką nors išbandysiu...

Mergaitės jei ką užtiksit nepamirškit pasidalint ir jei kažką darysit būtinai pasirodykit _liuks_ _liuks_


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia

Saulėtą rytą pamojuokim Saulei, nes ji moteris, Pėdomis paglostykim Žemę, nes ji - moteris.
Nulenkim galvą gyvybei, nes ji - moteris,
Nusišypsokim sau, nes mes - moterys!
Atsijungęs
neridaData: Antradienis, 2010-03-30, 11:56 AM | Žinutė # 14








[ (US) ]

Grupė: Patikimi
Lygis:
Miestas:Alytus
Forumo mylimieji
Žinutės: 5372
Apdovanojimai: 64
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
o kaip tais makaronais zvaigzdutem apklijuoti kiausini?su kokiais klijais? galvoju

Šypsena – tai pro tavo veido langą šviečianti šviesa, kuri sako žmonėms, jog tavo širdis yra namie.
B. Ferrero
Atsijungęs
zuikaData: Antradienis, 2010-03-30, 12:34 PM | Žinutė # 15








[ (LT) ]

Grupė: Patikimi
Lygis:
Miestas:......
Forumo mylimieji
Žinutės: 3559
Apdovanojimai: 26
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Quote (nerida)
o kaip tais makaronais zvaigzdutem apklijuoti kiausini?su kokiais klijais?

kazi ar cia kartais ne su tuo pistoletu yra klijuota... galvoju
Atsijungęs
Forumas » ŠVENTĖS » Teminiai vakarėliai-Kitos šventės » Velykos- papročiai,margučiai ir kt... (Bendraujame...)
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024