Antradienis, 2024-03-19, 11:28 AM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









Forum moderator: Valedy  
Forumas » BŪKIME GRAŽIOS » Dietos-Sveika mityba-Preparatai » Sveika mityba ir patarimai
Sveika mityba ir patarimai
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 0:50 AM | Žinutė # 16








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kaip gerti sultis?

Sultys tik tada turės gydomąjį poveikį organizmui, jei bus geriamos tinkamai:
Patartina kelis kartus per savaitę išgerti ne mažiau kaip apie litrą sulčių. Tai padeda atstatyti pažeistas, nesveikuojančias ląsteles, maitina organizmą.

Vaisių ir daržovių, iš kurių spausite sultis, geriau nelupti, nevalyti, nes būtent po žievele susikaupia daugiausia vitaminų.

Sultys geriamos visiškai šviežios, ką tik išspaustos.

Sulčių gėrimas – savotiška gydomoji procedūra. Ji atliekama neskubant, ramioje aplinkoje, gerai nusiteikus.

Sultys – ir maistas, jas skrandis taip pat turi virškinti. Todėl vienu ypu nerekomenduojama išgerti daugiau nei stiklinės.

Sultys negeriamos greitai, dideliais gurkšniais, tarsi vanduo. Jos gurkšnojamos lėtai, geriausia – per šiaudelį.

Nevertėtų sulčių gardinti druska ar cukrumi. Tačiau galima jose išmaišyti šaukštelį medaus, smulkiai pjaustytų prieskoninių žolelių, įberti tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, kmynų, vanilės.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 0:53 AM | Žinutė # 17








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Patarimai iš viso pasaulio

Kiekviena tauta turi savų, laiko patikrintų sveikatos ir ilgaamžiškumo receptų. Kai kurie jų iš tiesų vertingi ir veiksmingi!

Korėja

Norite neturėti antsvorio? Išmeskite keptuvę!Korėjietiška virtuvė laikoma sveikiausia pasaulyje, mat čia beveik viskas verdama: ne tik ryžiai, bet ir daržovės, žuvis, mėsa. Pastarosios valgoma labai nedaug. Populiariausias baltyminis produktas – jūros gėrybės. Būtinas kiekvieno patiekalo priedas yra kimči – korėjietiškas daržovių marinatas. Jis skiriasi nuo mums įprasto acto marinato – daržovės fermentuojamos su daug česnakų, aitriųjų paprikų ir trupučiu aliejaus. Ar kimči turi įtakos figūrai? Kai kurie mokslininkai mano, kad taip: aštrūs prieskoniai ne tik spartina medžiagų apykaitą, bet ir mažina apetitą.

Gruzija

Gersi rūgpienio – ilgiau gyvensi. Adžarija – ilgaamžių tėvynė. Mokslininkai suka galvas, kas šios Gruzijos srities gyventojams padeda sulaukti garbingo amžiaus. Geri genai? Kalnų oras? Galbūt. Bet yra dar vienas dalykas – maconis (artimiausias kefyros ir jogurto „giminaitis“), kurio čia geriama išties daug. Šiame produkte yra acidofilobakterijų, padedančių virškinti maistą. Nustatyta, kad jei žarnyne šių mikrooganizmų yra užtektinai, labai sulėtėja žarnyno ląstelių senėjimas, organizmas iš bet kokio maisto pasisavina daugiau vertingų medžiagų.

Prancūzija

Valgykite neskubėdami – išvengsite virškinimo sutrikimų. Prancūzai patiria mažiau stresų, nes jų gyvenimo būdas truputį lėtesnis nei kitų europiečių ar amerikiečių. Panašiai kaip italai, ispanai ar graikai, prancūzai labai vertina dviejų valandų trukmės pertrauką, per kurią galima ramiai pavalgyti ir kaip reikiant pailsėti. Manoma, kad nuo virškinimo sutrikimų prancūzus saugo ne tik ramybė, bet ir gausiai vartojamos daržovės bei...garstyčios. pasirodo, šis prieskonis stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina virškinimą, sužadina kasos veiklą, todėl šioje šalyje retai skundžiamasi virškinimo sutrikimais, sergama skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Graikija

Alyvų aliejus ir žuvis – skanu ir sveika. „Skystasis auksas“ – taip vadinamas alyvų aliejus, kurio graikai suvartoja daugiausia pasaulyje. Be to, jie valgo daug žuvies ir jūros gėrybių. Salotų, pomidorų, baklažanų ir vaisių. Mėsą dažniausiai kepa ant grotelių. Nacionalinėje virtuvėje vartojama daug prieskonių, ypač anyžių. Beje, graikai mėgsta pankolių arbatą, kuri gerina virškinimą. Manoma, kad būtent dėl tokių mitybos įpročių graikai rečiau serga širdies ligomis, skrandžio opa ir astma.

Ispanija

Popiečio miegas – balzamas širdžiai. Mėgstate pasnausti po pietų? Tai – ne silpnybė, o labai geras įprotis. Pavyzdžiui, ispanams (kaip ir daugelio kitų Viduržemio jūros regiono šalių gyventojams) popiečio miegas (siesta) – šventas dalykas. Medikai mano, kad greičiausiai dėl to ispanai daug rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Tyrimais patvirtinta, kad siesta – geriausias vaistas nuo hipertenzijos. Be to, pastebėta, kad popiečio miegas gelbsti ir nuo streso.

Kinija

Žemės riešutai naudingi akims. Kinai teigia, kad žemės riešutai, kurių nemažai dedami į kinų virtuvės patiekalus, padeda jiems išvengti akių ligų. Mokslininkai mano, kad jų įsitikinimas pagrįstas: žemės riešutuose gausu B grupės vitaminų, būtinų normaliai regėjimo nervo veiklai.

Pietų Amerika

Kava lengvina kvėpavima. Pietų Amerikos žmonės daug rečiau nei kitų šalių gyventojai serga astma. Mat jie, gyvendami šalia didžiulių kavos plantacijų, išgeria nemažai šio kofeino turinčio gėrimo. Jau nustatyta, kad kofeinas panašiai, kaip ir dauguma vaistų nuo astmos – atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis ir lengvina kvėpavimą.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 1:02 AM | Žinutė # 18








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Girą gerti sveika

Girą daugelis mėgsta: ji puikiai numalšina troškulį, pagerina apetitą prieš valgį, padeda virškinti sočiai prisivalgius. O liaudies medicinos žinovai šiam įprastam gėrimui priskiria nemažai gydomųjų savybių.

Pastaruoju metu daug kalbama apie natūralaus, gyvomis bakterijoms surauginto jogurto naudą. Tačiau tikrai nedaug kas žino, kad gera gira žarnyno mikroflorą veikia ne prasčiau už išgirtąjį jogurtą. Mielėmis ir pieno bakterijomis surauginta gira normalizuoja skrandžio sulčių rūgštingumą, naikina žarnyne besidauginančias pavojingas bakterijas ir sukuria palankias sąlygas naudigosioms bakterijoms vystytis. Pastebėta, kad girą mėgstančius žmones retai vargina disbakteriozė, opaligė, kolitas, inkstų, alerginės ligos. Išbandžiusieji sako, kad šis gėrimas padeda greičiau užgydyti žaizdas, suaugti lūžusiems kaulams. Beje, gira – puiki grožio puoselėjimo priemonė: nuolat geriama spartina medžiagų apykaitą, stimuliuoja viso organizmo atsinaujinimą. Ja galima praustis veidą, pastebėsite kaip sustangrės oda. Beje, mūsų močiutės giros negailėdavo, ne tik veidui, bet ir viso kūno vonioms.

Giros žinovai sako, kad prieš kelis dešimtmečius iš gatvėse stovinčių cisternų pardavinėta gira buvo išties naudinga sveikatai: natūraliai išrūgusi, be cheminių priedų. Dabar gira vadinamas gėrimas, kurio įvairių rūšių galima rasti parduotuvėse, su tikra gira mažai ką turi bendra. Jei gėrimas ne natūraliai išrūgęs, o prisodrintas angliarūgštės, saldintas dirbtiniais saldikliais, nuspalvintas dažikliais ir dar “praturtintas” konservantais, jokios naudos sveikatai tikėtis neverta. Jei norite nusipirkti geros giros, atidžiau skaitykite etiketes: gera gira turi būti natūraliai išrūgusi, be angliarūgštės, be dirbtinių saldiklių. Tokia paprastai pilstoma ne į plastikinius, o į stiklinius butelius.

Keli giros paruošimo receptai:

Alaus gira. Jums prireiks 5 l vandens, 250 ml alaus, 500 g cukraus, 50 g mielių ir kelių šaukštelių tirpios kavos. Vandenį užvirinkite, ataušinkite iki kambario temperatūros, supilkite alų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles, suberkite kavos miltelius, gerai išmaišykite (kad cukrus visiškai ištirptų) ir iš karto supilstykite į butelius arba stiklainius (mat išrūgusi alaus gira labai putoja). Indus pridenkite marlės skiautėmis ir 3 – 4 val. palaikykite šiltoje vietoje. Paskui sandariai uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Duonos gira.Jums reikės 5 l vandens, 1 kg džiovintos duonos, 500 g cukraus, 50 g mielių, 25 g razinų. Į verdant vandenį sudėkite duonos džiūvėsius ir ant mažos ugnies virkite 15 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Paskui nukoškite, suberkite cukrų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles ir palikite 12 val. Kambario temperatūroje, kad gira įrūgtų. Nugraibykite putas ir supilstykite gėrimą į butelius, į kiekvieną įmeskite po kelias razinas. Po 2 dienų gira jau bus tinkama gerti.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 1:12 AM | Žinutė # 19








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Sveikata arbatos puodelyje

Ne veltui arbatos gėrimas tapo tikru ritualu. Skysčiai mažina streso hormonų gamybą. Vanduo gaivina, o arbatos padidina smegenų budrumą. Tad retsykiais pravartu paskirti sau ir arbatos dieną. Išsirinkite dvi tris arbatos rūšis ir per dieną išgerkite tris litrus. Prieskoninės arbatos puikiai suaktyvina medžiagų apykaitą. Jos švelniai stimuliuoja hormonų bei virškinimo enzimų gamybą, tad iš ląstelių paimama ir suskaidoma daugiau riebalų.

Prieskoninių arbatų yra visokiausių, kai kurie prieskoniai gali pasirodyti neįprasti, tačiau tai išties ypatingi medžiagų apykaitos „greitintojai“, be to ,dar ir aromatingi.

Kuo vertinga žalioji arbata

Joje yra mikroelementų (kalio, mangano, folio rūgšties) bei vitaminų (A, B1, B2), kurių kasdien reikia mūsų organizmui.
Žaliojoje arbatoje yra daug vitamino P: išgėrus tris keturis puodelius, organizmas gautų visą vitamino P paros normą.
Sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, trukdo riebalinėms medžiagoms nusėsti ant kraujagyslių sienelių.
Greitina riebalų degimą.
Veikia kaip antioksidantas: šalina iš organizmo laisvuosius radikalus.
Arbatoje esantys tanidai pasižymi sutraukiamosiomis savybėmis, todėl saugo skrandžio gleivinę nuo mikroorganizmų ir nuodingų medžiagų poveikio.

Kuo vertinga juodoji arbata?

Suteikia žvalumo, mažina nuovargį, padeda susikaupti.
Pasižymi antibakterinėmis savybėmis: neleidžia klestėti dantų ėduonį sukeliančioms bakterijoms.
Geriant arbatą su citrina geriau malšinamas troškulys.
Po sotaus ir sunkaus maisto stiklinė stiprios arbatos gerina medžiagų apykaitą ir lengvina virškinimą.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 1:14 AM | Žinutė # 20








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kaip išsaugoti gerą atmintį

Metams bėgant atmintis neišvengiamai silpsta, tačiau su užmaršumu galima ir reikia kovoti. Nustebsite sužinoję, tačiau atmintis silpsta ne tiek dėl amžiaus, kiek dėl blogos nuotaikos. Todėl dažniau reikia prisiminti viską, kas buvo gera, - seniai įrodyta, kad teigiamos emocijos daro stebuklus. Tai galioja ir atminčiai.

Atmintis priklauso nuo to, ką valgome?

Nuo netaisyklingos mitybos mūsų smegenys kenčia ne mažiau kaip skrandis. Nuo maisto priklauso atminties kokybė ir intelektinio gyvenimo trukmė. Smegenys sudarytos iš vadinamosios pilkosios masės, o jų molekulės savo ruožtu – iš elementų, kurių esama maiste.

Ką valgyti, kad atmintis būtų gera?

Pirmiausia maiste turi būti pagrindinių riebalų rūgščių. Iš lipidų – nesočiųjų riebalų rūgščių – sudaryta trečdalis smegenų struktūros. Jeigu jų nepakanka arba jos blogos kokybės, neuronai – savotiškos smegenų „plytelės“ – prastai funkcionuoja ir net visiškai sunyksta, išdildydami mūsų prisiminimus.

Šios rūgštys skatina ir gerą kraujotaką. O kuo geriau kraujas cirkuliuoja, tuo daugiau maistingųjų medžiagų patenka į smegenų ląsteles.

Riebiųjų rūgščių tiekėjai – žuvų taukai ir kai kurios augalinių aliejų rūšys – alyvų, sojų, rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų. Atmintis pagerės, jeigu valgysite mažiau mėsos ir daugiau riebios žuvies: silkės, tuno, skumbrės. Geležies trūkumą papildo mėsa, bulvės, ankštinės daržovės. Jūros gėrybės taip pat stiprina atmintį.

Blogai, kai organizme trūksta gliukozidų – angliavandenių. Tai smegenų neuronų degalai. Vadinamųjų lėtųjų gliukozidų gauname iš makaronų, duonos, bulvių. O „greitas“ cukrus, kurio esama saldainiuose ir pyragaičiuose – prastas smegenų pagalbininkas. Per didelis saldumynų kiekis apskritai atmintį veikia neigiamai.

Dažniausiai pamirštami proteinai, o būtent juose esama aminorūgščių, kurių pats organizmas gaminti nesugeba. Tai dar viena priežastis valgyti daugiau žuvies. Proteinų yra ir daržovėse. Patartina vartoti grūdines ir ankštines kultūras – ryžius, lęšius ir raudonąsias pupeles. Negalima nutylėti ir vitaminų: nepamirškite jais pamaitinti savo smegenų.

Atmintį gerinantys preparatai?

Preparatų – nemažai. Įdomu, kad viena iš veiksmingiausių medžiagų, dalyvaujančių pažintinių procesų mechanizme – moteriškas hormonas estrogenas. Atminčiai gerinti taikoma vadinamoji pakaitinė estrogenų terapija. Be estrogenų yra ir kitų hormonų, kurie smarkiai veikia atmintį. Pavyzdžiui, kortikosteroidai, kuriuos organizmas išskiria stresinėmis aplinkybėmis. Protinę veiklą gerina ir kofeinas, kurio gauname su kava.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 1:21 AM | Žinutė # 21








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Energetiniai gėrimai. Tai, ko galbūt nežinojote

Tikriausia nerastume žmogaus, kuris nebūtų gėręs ar bent jau ragavęs energetinio gėrimo. Pastaruoju metu šie žaibiškai energijos suteikiantys ir mieguistumą išsklaidantys gėrimai tapo labai populiarūs. Nevengiate jais pasimėgauti arba geriate norėdami įgyti energijos? Ką vertėtų žinoti?

Jei geriate energijos teikiančius gėrimus dėl to, kad jums tiesiog skanu, verčiau taip nebesielkite. Medikai nepataria energetinių gėrimų gerti vietoje vaisvandenių. Bet šitoks gėrimas visad pravers, jei, pavyzdžiui, tenka dirbti visą naktį arba ilgai vairuoti automobilį. Šie gėrimai turi tonizuojančių medžiagų bei greit pasisavinamų angliavandenių, tad jau po kelių minučių pajusite jėgų antplūdį ir be vargo galėsite dirbti toliau. Bet neskubėkite nudžiugti, nes ilgą laiką dirbtinai stimuliuoti organizmo nepatartina, kadangi galite išsekti dvigubai, jei ne trigubai. Be to piktnaudžiaujant šiais gėrimai gali sutrikti širdies veikla (ypač nepatartina energetinių gėrimų vartoti kartu su alkoholiu), miegas, galite jaustis labiau suirzę, jautresni, gali padidėti kraujospūdis, suirzti skrandis ir pan. Jei sportuojate, energetiniais gėrimais taip pat nepiktnaudžiaukite, nes jums esant sužadintos būklės, padidėja traumų tikimybė, kadangi kartais pervertinamos jėgos.

Energetinių gėrimų sudedamosios dalys:

Kofeinas. Tai alkaloidas, vienas iš psichostimuliatorių. Pasižymi energijos teikiančiomis, organizmą stimuliuojančiomis, nuovargį šalinančiomis, darbingumą bei ištvermę didinančiomis savybėmis. Išgėrus gėrimų su kofeinu suaktyvėja širdies veikla, sumažėja lygiųjų raumenų tonusas, išsiskiria daugiau skrandžio sulčių, kas, beje, gali sukelti gastritą, taip pat skatinamas ir šlapimo išsiskyrimas, dėl ko netenkama pakankamai daug kalio bei magnio. Jei kofeino padauginsite, galite imti jaustis labiau mieguisti, nuvargę, gali sudirgti skrandis. Be to, atminkite, kad kofeinas sukelia priklausomybę.

Taurinas. Tai aminorūgštis, kuri kaupiasi raumenyse. Mūsų organizmas ir pats pasigamina nedidelį kiekį taurino. Kadangi sportuojant taurinas išeikvojamas, jaučiamės pavargę. Papildomai taurino galima gauti iš energetinių gėrimų, jis pašalina fizinio krūvio metu susikaupusią pieno rūgštį, kuri kelia raumenų skausmus. Be to, taurinas skatina išsiskirti tam tikras medžiagas, kurios padeda deginti riebalus.

Gvaraninė paulinija. Tai augalas, kuris turi guaranino, mažinančio nuovargį, švelniai aktyvinančio organizmą ir greitinančio reakciją, be to veikia atpalaiduojamai. Pasižymi tuo, kad veikia daug ilgiau ir lėčiau nei kofeinas, išgėrę gėrimo su guaraninu, jo poveikį jausite ilgiau nei tris valandas.

Ženšenis. Tai bene sveikiausias energetinių gėrimų ingredientas, nes naikina laisvuosius radikalus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugo nuo širdies ligų, stimuliuoja organizmą, tonizuoja bei gerina nuotaiką.

Guaraninas. Kaip ir taurinas, šalina iš raumenų didelio fizinio krūvio metu susikaupusią pieno rūgštį. Kiti jo privalumai tie, kad mažina apetitą, yra puikus afrodiziakas, gerai veikia kraujagysles, pagerina virškinimą.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 1:47 AM | Žinutė # 22








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Medaus terapija

Šis gliukozės, fruktozės, baltymų, virškinimo fermentų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir organinių rūgščių “kokteilis” pasižymi visa galybe gydomųjų savybių: naikina kai kurias bakterijas ir grybelius, skatina prakaitavimą, slopina kosulį, gydo uždegimus ir kitokius negalavimus. Naminių gydomųjų procedūrų entuziastai medų ima lyžčioti vos tik prastai pasijutę. Ir dažniausiai ne veltui – išsyk atgauna prarastas jėgas.

Pasak medikų, imunitetui stiprinti galite rinktis bet kokios rūšies medų. Ir išlaižyti jo per dieną iki 100 g ( vaikui pakaks 30 – 50 g). Įsidėmėkite!Besaikis mėgavimasis medumi gali įjautrinti organizmą ir sukelti alergiją.

Medus medui nelygu. Liepų medus vartojamas peršalus, sergant artritu, ūmiu bronchitu, sinusitu. Jis veiksmingai slopina kosulį. Patariama gerti ištirpintą šiltame piene. Akacijų medus tinka nuo skrandžio negalavimų. Esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, 1 – 2 šaukštus medaus ištirpdykite stiklinėje šilto virinto vandens ir išgerkite prieš valgį. Lipčiaus medus padeda nuo anemijos ir sklerozės.

Arbata „strekuojančiai“ širdžiai

Šaukštą sausų erškėtuogių užplikykite dviem stiklinėmis vandens. 10 minučių pakaitinkite ant silpnos ugnies ir palikite atvėsti. Perkoškite, įdėkite šaukštą medaus ir išmaišykite. Vartokite po ¼ stiklinės 2 – 3 kartus per dieną.

Energijos teikiantis kokteilis

Į gilų indą supilkite po pusę stiklinės pieno, obuolių ir apelsinų sulčių. Įdėkite šaukštelį kviečių daigų ir išplakite elektriniu plakikliu. Gerkite pasimėgaudami.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 1:56 AM | Žinutė # 23








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Norite ilgai gyventi? Keiskite mitybos įpročius

Jei norite būti sveiki, jaustis žvalūs ir energingi, ilgai gyventi, būtina tinkamai maitintis. Daugeliui žmonių tai yra pakankamai sunkus darbas, nes šiandien prekybos centruose gausu įvairaus skanaus ir dažnai ne visai sveiko maisto, kurio norisi kasdien suvalgyti ar bent jau paragauti. Tačiau pakeisti mitybos įpročius įmanoma, tik reikia žinoti, kaip tą padaryti.

Valgykite daugiau daržovių ir vaisių. Mokslininkų manymu, kai kurias mitybos klaidas galite ištaisyti vartodami maisto papildus. Tačiau daržovių ir vaisių niekas negali pakeisti. Rinkitės kuo įvairesnes – daržovėse ir vaisiuose yra tiek daug žinomų ir dar nežinomų antioksidantų, kad kol kas neįmanoma nustatyti, kas iš jų veiksmingiausiai lėtina organizmo senėjimą.

Pamėkite žuvį. Mokslininkų tyrimai patvirtina, kad žmonės, valgantys daug žuvies, gyvena ilgiau ir dažniau išvengia vadinamųjų civilizacijos ligų – vėžio, cukrinio diabeto, artrito, širdies ligų, bronchito. Jūros žuvyse, ypač riebiose, yra ypatingos rūšies riebalų, kurie atkuria kraujagyslių elastingumą, trukdo susidaryti trombams, stiprina organizmo imuninę sistemą. Žuvies valgykite bent kas trečią dieną. Nepamirškite ankštinių daržovių. Jei nemėgstate ankštinių daržovių ar nevalgote jų dėl to, kad po to pučia pilvą, vadinasi, atsisakote jaunystės eliksyro. Pupelėse, žirniuose, lęšiuose ne tik gausu B grupės vitaminų ir labai vertingos tirpios ląstelienos, bet ir augalinių estrogenų, kurių beveik niekur kitur nėra. Augalinus estrogenus daugelis mokslininkų laiko geriausiu vaistu nuo senatvinių negalių – širdies ligų, osteoporozės, nemalonių menopauzės simptomų. Beje, jei ankštinės daržoves valgysite atskirai nuo kitų produktų, išvengsite dujų kaupimosi žarnyne.

Rinkitės neskaldytų grudų duoną. Tokioje daugiau B grupės vitaminų, folinės rūgšties ir ląstelienos nei smulkaus malimo miltų duonoje. Nustatyta, kad ląsteliena, kuri nėra iki galo suvirškinama, žarnyne fermentuojasi ir sudaro puikias sąlygas tarpti gerosioms bakterijoms, kurios būtinos kai kurių itin svarbių vitaminų sintezei. Jei duonos valgote mažai, vertingosios ląstelienos pasistenkite gauti valgydami javainius, ruduosius ryžius, džiovintus vaisius ir įvairias sėklas (saulėgrąžas, sezamų, moliūgų).

Krimskite riešutus. Juose gausu organizmo jaunystę saugančių vitaminų, svarbių mikroelementų ir ląstelienos. Vertingi riešutų baltymai ir riebalų rūgštys mažina širdies ligų riziką. Tiesa, riešutai yra labai kaloringi, todėl juos valgydami jauskite saiką.

Pirkite neriebius pieno produktus
. Pieno produktai – geriausias kalcio šaltinis, todėl jų valgykite kasdien. Tik rinkitės kuo liesesnius: kalcio, būtino osteoporozės profilaktikai, juose netgi daugiau nei riebiuose pieno produktuose, o kalorijų ir niekuo nevertingų riebalų – gerokai mažiau.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 2:14 AM | Žinutė # 24








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Braškės - nuo nerimo, bananas - tonusui

Mūsų psichologinė savijauta 30 – čia procentų priklauso nuo to, ką mes valgome.

Silkė su bulvėmis – ir jūs ramus
Liūdesį melancholiją gali nuvyti... žuvis. Bet ne kažkokia peršaldyta jūros lydeka, o žinoma, tos žuvų rūšys, kuriose gausu riebiųjų Omega-3 rūgščių. Šios rūgštys dalyvauja hormonų apykaitoje, padeda palaikyti emocinį atsparumą ir pasipriešinti depresijai.
Tad tegu ant jūsų stalo dažniau būna silkės, sardinių, skumbrės, tuno, o jei galima, tai ir upėtakio bei lašišos.
Norėdami padidinti atsparumą stresams vartokite moliuskus.

Dribsniai nuo neurozės

„Laimės hormonų” endorfinų yra šokolade ir avižose. Vadinasi anglų tradicija pradėti dieną su avižine koše turi prasmę!
Atsikratyti streso padeda saldi raudona paprika. Joje yra medžiaga, analogiška hormonui kortizonui, reguliuojančiam nervinę įtampą.
Krakmolingas maistas sumažina adrenalino lygį. Todėl nusiraminti padeda... daug krakmolo turinčios bulvės, išvirtos su lupenomis.
Geriausiai nuotaiką pakelia braškės ir avietės. Su plakta grietinėle!
Antidepresinį poveikį turi: bananai, pomidorai, avokadai, greipfrutai, žalieji obuoliai.
Bananuose, yra alkaloidas karminas, kurio pagrindą sudaro ne mažiau žinomas meskalinas –„laimės narkotikas”. Užkąsti banano gerai, jei esate susijaudinęs, pavyzdžiui, prieš egzaminą.
Abrikosai ir persikai padeda susierzinus.
Rūgštynės, špinatai, ridikai padės esant įtampai ir nuovargiui.

Užmėtykim depresiją riešutais!

Atsisveikinti su niūria nuotaika padės turtingi vitaminais E, C, beta – karotinu ir selenu, produktai.
Selenas veikia kaip antioksidantas ir stimuliuoja ypatingo fermento, padedančio skaidyti ir šalinti iš organizmo oksidantus, gamybą.
Todėl kai kurie mokslininkai mano, kad selenas yra svarbi priemonė depresijos profilaktikoje, ypač didmiesčių gyventojams. Geriausi seleno šaltiniai – daiginti kviečiai ir avižos, grybai (paruošti maistui be acto), graikiški riešutai, šparagai, aguročiai, patisonai ir salierai.

Viskas, kas neskanu – gniuždo psichiką

Gydytojų psichiatrų nuomone, bet koks neskanus ir vienodas maistas mažina emocinį foną, provokuoja chroninį nuovargį. Dažnai, griebdamiesi griežtos dietos, kurią sudaro nemėgiami produktai, žmonės traumuoja save psichologiškai, o tai gali baigtis tikru nerviniu sutrikimu.
Be to, kai žmogų kamuoja užsitęsusi depresija, jo skoniniai pojūčiai keičiasi – maistas atrodo be skonio, tarsi vatinis, nedžiugina mėgstamiausi skanėstai. Tačiau ligonis grynai mechaniškai ima daugiau valgyti. 30 proc. žmonių, sergančių depresija, tunka.

Psichiatrijoje yra sąvoka – dietinė depresija. Jos aukomis dažniausiai tampa moterys, sekinančios save dietomis. Smegenys negauna pakankamai naudingų medžiagų ir siunčia nerimo, įtampos signalus. Žmogus jaučiasi nelaimingas, nepatenkintas, jį pradeda erzinti artimieji.
Mono dietų mūsų psichika taip pat nemėgsta. Jei, pvz. ilgai gersite tik kefyrą, sutrikus organizmo metabolizmui, ims kauptis ketaus dalelės, kurios sekina smegenis ir kenkia širdžiai.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 2:37 AM | Žinutė # 25








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kmynai gerina virškinimą

Kmynai vartojami labai plačiai. Jie gerina maisto skonį ir aromatines savybes. Nuo senų laikų lietuviai kepdavo naminę duoną su kmynais. Kartoko skonio kmynų sėklose nemažai eterinio aliejaus, baltymų. Medicinoje kmynų sėklų užpilu dažniausiai gydomi įvairūs žarnyno sutrikimai. Kmynai sužadina apetitą, gerina virškinimą, neleidžia žarnyne kauptis dujoms. Manoma, kad kmynų nuoviras gali paskatinti menstruacijų prasidėjimą, malšina vidaus organų spazmus. Kaip pagaminti kmynų nuovirą? 2 valgomuosius šaukštus kmynų užpilkite stikline vandens ir virkite 15 minučių. Nuėmę skystį nuo viryklės, palikite 45 minutespastovėti, paskui perkoškite, pripilkite vandens tiek, kiek išgaravo. Gerkite po pusę stiklinės 3 – 4 kartus per dieną (geriausiai prieš valgį). Vaikams nuovirą galima pasaldinti cukrumi arba medumi.

Gliaudytos saulėgrąžos – puikus energijos šaltinis

Saulėgrąžų sėklose daug proteino, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų A, E, D, B bei kalcio, magnio, fosforo, geležies, cinko, kalio, fluoro ir jodo. Jas galima krimsti vienas, dėti į salotas, jomis paskaninama duona. Saulėgrąžų sėklos naudingos akims, odai, nagams, gydo hipertenziją, stiprina nervų sistemą.

Labai plačiai vartojame saulėgrąžų aliejų, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių ir linolinės rūgšties. Jos stiprina imunitetą ir padeda išvengti širdies ligų.

Sezamo sėklos

Sezamo sėklos yra labai maistingos. Jose daug proteino, vitaminų A ir E, proteino, nesočiųjų riebalų rūgščių, kalcio (daug daugiau negu piene), magnio. Nelukštentos sėklos dedamos į duonos gaminius ir yra maistingesnės negu lukštentos sėklos, nes didžioji dalis mineralų yra lukštuose. Sezamo sėklomis pabarstyti duonos, pyrago gaminiai bei saldumynai geriau virškinami. Iš specialiai apdorotų sezamo sėklų masės gaminama chalva.

Nustatyta, kad sezamo aliejus yra bene vienintelė riebalų rūšis, kurią organizmas pasisavina beveik 100 proc.Maistinių savybių dėka iš sezamo sėklų spaudžiamas geros kokybės aliejus. Jis vartojamas įvairių šalių liaudies medicinoje nuo ūmių peršalimo ligų, lėtinio kosulio ir slogos. Susirgus šiomis ligomis patartina kasdien iš ryto išgerti po vieną valgomąjį šaukštą aliejaus. Aliejuje esančios medžiagos didina trombocitų kiekį kraujyje ir greitina kraujo krešėjimą. Sezamo sėklos ir jų produktai detoksikuoja organizmą.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2010-07-30, 8:41 AM | Žinutė # 26








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Quote (Valedy)
Sezamo sėklos

sezamo kisielius labai gerina virškinima,ir labai skanu atsigerti bent jau man labai patinka


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2010-07-30, 4:21 PM | Žinutė # 27








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Maistas sveikesnei odai

Visos siekiame turėti sveiką ir gražią odą. Yra pačių įvairiausių būdų, kaip išsvajoto rezultato pasiekti. Šį kartą siūlome atkreipti dėmesį į tai, ką valgome. Ar žinojote, kad kai kurie augalai padeda rūpintis odos grožiu ne tik iš išorės, bet iš vidaus. Pateikiame Jums sąrašą tokių stebuklingų produktų.

Saulėgrąžų sėklos

Šios sėklos noksta sugerdamos saulės energiją, kurios labai trūksta mūsų organizmui. Jos turi žmogui būtinų riebalų rūgščių, kurios padeda odai palaikyti natūralią riebalų plėvelę, saugančią nuo išsausėjimo. 3 šaukštai saulėgrąžų aliejaus 2 kartus per savaitę padės išlaikyti odos stangrumą. Dietologai, natūropatai saulėgrąžų sėklas laiko visaverčiu baltyminiu maistu ir pataria jas valgyti vakarais. Kadangi stipriai kepinamos šios sėklos praranda savo naudingąsias savybes, tai rekomenduojama jas tik padžiovinti ir atsargiai pakaitinti.

Apelsinai

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties, vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų. Kadangi juose gausu vitamino C, tai jis saugo odą nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, skatina kolageno, neleidžiančio atsirasti ankstyvoms raukšlėms, gamybą. Kad prailgintumėte savo jaunystę, užteks kasdien suvalgyti po vieną apelsiną.

Ankštiniai augalai

Tai vertingas augalinės kilmės baltymų ir biotino šaltinis. Šios medžiagos būtinos norint turėti skaisčią odą. Jei valgiaraštyje bent keletą kartų per avaitę bus ankštinių augalų, gausite pakankamai visaverčių baltymų, vitamino E ir kitų maistingųjų medžiagų.

Žalioji arbata

Joje esama flavonoidų ir antioksidantų, kurie saugo odą nuo ultravioletinių spindulių ir padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Tai puiki priemonė nuo senėjimo, raukšlių ir pigmentinių dėmių. Joje yra medžiagų, drėkinančių odą, gerinančių skysčių reguliaciją. Kad pajustumėte teigiamą poveikį, gerkite žaliąją arbatą bent du kartus per dieną. Geriant žaliąją arbatą pavojus susirgti navikinėmis ligomis, hipertonija, artenoskleroze arba angina, patirti širdies infarktą, insultą gerokai sumažėja. Pagerėja virškinimas, sustiprėja imunitetas.

Kiviai

Šie vaisiai stiprina organizmo imunitetą, praturtina jį vitaminu C. Kalorijų ir riebalų juose labai mažai.
Kalis efektyviai kovoja su aukštu kraujospūdžiu. Keli kivio vaisiai po sočių pietų, padės išvengti nemalonaus sunkumo jausmo skrandyje, padidėjusio rūgštingumo. Kasdien suvalgant po 1-2 kivius iš organizmo efektyviai šalinami toksinai, pagerėja žarnyno veikla. O tai padaro odą skaistesnę, švaresnę ir elastingesnę.

Neskaldyti grūdai

Tai pagrindinis B grupės vitaminų šaltinis. Šie vitaminai būtini ląstelių regeneracijai, stiprina apsaugines organizmo jėgas. Niacinas padeda ląstelėms pasisavinti maistingąsias medžiagas, suteikia energijos. Todėl savo valgiaraštį būtinai papildykite rupių miltų makaronais, juoda duona.

Alavijų sultys

Alavijas laikomas ilgaamžiškumo ir grožio simboliu. Daugelyje šaltinių rašoma, kad alavijas yra kone stebuklingas augalas, puoselėjantis odą ir padedantis įveikti įvairias jos problemas. Jis tinka ne tik odos spalvai ir paviršiui lyginti, bet ir sudirgusiai odai nuraminti, saugo nuo infekcijų. Namuose auginto augalo sulčių naudoti nerekomenduojama. Geriau būtų jų įsigyti vaistinėse. Jei svajojate apie lygesnę, elastingesnę odą, kasdien išgerkite po 30-40 ml alavijų sulčių. Dėl alavijo priešuždegiminio, gydomojo ir antiseptinio poveikio, jį galima naudoti esant spuogams, inkštirams, deginimo pojūčiui, įsipjovus ir įsibrėžus, nudegus saulėje.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Pirmadienis, 2010-11-22, 0:06 AM | Žinutė # 28








[ (LT) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Kai pamačiau laidą apie maisto produktus,kur laidoje nustatinėjo kiek pilnos daržovės ir vaisiai nitratų tai žinokit ,jau nebežinau ką ir valgyti....jei jau nėra rodiklis net ūkininkų turguose parduodamos daržovės ...vienžo visur prikrauta to brudo

Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
ValedyData: Penktadienis, 2011-10-14, 1:25 PM | Žinutė # 29








[ (ES) ]

Grupė: Admin padejėja
Lygis:
Miestas:Ten kur širdis
Forumo mylimieji
Žinutės: 9789
Apdovanojimai: 62
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Griaunam mitus: kokia mėsa sveikiausia?



Virginija Rimkuvienė, www.moteris.lt, 2011 10 04


Keptos mėsytės gerbėjai gali drąsiai lįsti iš pogrindžio ir kurti kepsnines. Pasirodo, daugelis baubų, susijusių su mėsos, ypač – kiaulienos, vartojimu, yra laužti iš piršto.



Vokietijos maisto produktų chemikas Udo Pollmeris ir biologė, neurofiziologijos mokslų daktarė Monika Niehaus parašė sensacingą knygą „Kas sveikai maitinasi, trumpiau gyvena“ (leidykla „Tyto alba“), kurioje paneigė daugybę su maistu susijusių mitų, o ypač tuos, kurie būdingi sveiko gyvenimo būdo propaguotojams. Šįkart atrinkome naujienas apie mėsą.

Ar kiauliena yra riebesnė už jautieną arba paukštieną?
„Kadaise būdavo riebesnė. Iš pradžių gydytojų (pakurstytų margarino pramonės atstovų) sukelta gyvūninės kilmės riebalų fobija netrukus labai paveikė kiaulininkystę. Nuo XX a. 7-ojo dešimtmečios riebias, tvirtas, gerai pakeliančias stresą landrasų veislės kiaules iš fermų ėmė stumti raumeninės naujų veislių kiaulės. Šiuolaikinių raumeninių kiaulių riebalų sluoksnis – vos 6 mm, perpus plonesnis nei ankstesnių veislių. Kulmbache esančios Vokietijos mėsos tyrimo laboratorijos duomenimis, šiandien kiaulienos nugarinės muštinyje yra tik 1,2 proc. riebalų, – jis šiek tiek riebesnis už kalakutienos krūtinėlę (0,9 proc.), bet gerokai liesesnis už jautienos muštinį (4,5 proc.)."

Kodėl tuomet kai kuriuose pasaulio regionuose draudžiama valgyti kiaulieną?
Sveikuoliai tikina, kad šie draudimai atsirado ne šiaip sau, bet sveikatos sumetimais. „Jei būtų kalbama tik apie sveikatą, tai į šį sąrašą patektų visų rūšių žalia mėsa, nes užkrėsti žmones viena ar kita liga gali visi naminiai gyvuliai. Jei svarbu būtų vien sveikata, Jahvė arba Alachas būtų uždraudę valgyti žalią mėsą, nesvarbu, kokio ji gyvulio“, – atsako autoriai. O kiaulės, anot jų, į tokią nemalonę pateko tik todėl, kad joms auginti reikia daug vandens (mat šie gyvūnai neturi prakaito liaukų ir atsivėsina tik voliodamiesi purve), o vanduo sausringuose kraštuose pernelyg brangus, kad jį galėtume švaistyti kiaulėms. Tik tiek, ir nieko daugiau.

Ar kepsninėje kepti kepsniai sukelia vėžį?
„Neleiskite sveikos mitybos apaštalams atimti iš jūsų malonumo kepti kepsnius kepsninėje ar ant grotelių ir juos valgyti, – rašoma knygoje. – Eksperimentu nustatyta, kad vėžį sukeliantį benzpireną, kuris susidaro riebalams lašant at anglių, galima neutralizuoti lašeliu garstyčių (to lašelio visiškai pakanka ir didesnis kiekis padėties nekeičia). O tamsios, apskrudusios kepsnio vietos turi tokį pat poveikį kaip ir aktyvintos anglys – sugeria keksmingas medžiagas, tarp jų ir benzpireną. Jei kepti kepsninėje tikrai būtų taip kenksminga sveikatai, žmonija jau seniai būtų išmirusi. Juk jos istorija prasidėjo būtent prie laužo...“

Visa tiesa apie rūkytą kumpį
Ar tikrai rūkyta (o ypač – šlapiai) mėsa labai pakinta? „Tradiciškai šaltai rūkytas kumpis rūkykloje laikomas kelias savaites, kur pamažu džiūsta. Rūkymo dūmas ir džiūvimas veikia antibakteriškai ir konservuoja, tačiau verslo prasme turi tą trūkumą, kad taip rūkomo kumpio svoris sumažėja iki 40 proc. Daug greičiau viskas vyksta, pasirinkus vadinamąjį šlapiąjį rūkymą. Kumpis panardinamas į vandeningą kenksmingų medžiagų neturintį ekstraktą, gaunamą deginant medžio anglis. Arba šio sūrymo specialiomis adatomis įšvirkščiama į mėsą. Taip sutaupoma laiko, kumpis nepraranda vandens (taigi ir svorio) ir jį galima parduoti kaip rūkytą kumpį." Kaip supratome, žalos toks kumpis nedaro, bet naudos iš jo irgi mažiau.

Kokia mėsa sveikesnė – iš fermų ar laukinių gyvūnų?
Laukinių, o ypač egzotinių gyvūnų mėsos valgymas, anot autorių, tarsi žaidimas rusiška rulete. „Neturėtume pamiršti, kad tos šalies, kurioje buvo sumedžioti gyvūnai, žmonės atsparūs daugybei ligų sukėlėjų, dėl kurių Vidurio Europos gyventojas labai greitai gali atsidurti ligoninės reanimacijoje“, – atsako autoriai.


Laimėtojų garbės lenta
Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Atsijungęs
LauritukeData: Penktadienis, 2011-10-14, 2:48 PM | Žinutė # 30








[ (LT) ]

Grupė: Administratorė
Lygis:
Administratorė
Žinutės: 30254
Apdovanojimai: 36
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Už forumo ir puslapio įkūrimą Forumo siela Plepučių,pleputė
Quote (Valedy)
„Kas sveikai maitinasi, trumpiau gyvena“

o geras sypsausi matai kaip yra sypsausi


Pagalba naujokams ir ne tik čia
Forumo taisyklės ir ne tik čia
Sveikinimų atvirukai

Atsijungęs
Forumas » BŪKIME GRAŽIOS » Dietos-Sveika mityba-Preparatai » Sveika mityba ir patarimai
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024