Antradienis, 2024-03-19, 11:25 AM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Valedy  
Forumas » BŪKIME GRAŽIOS » Dietos-Sveika mityba-Preparatai » „Pietų paplūdimio“ dieta
„Pietų paplūdimio“ dieta
KristalijaData: Pirmadienis, 2010-02-08, 11:39 AM | Žinutė # 1








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:zemaitija
Forumo mylimieji
Žinutės: 3656
Apdovanojimai: 8
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Ši dieta ne tik panaši į Atkinso dietą − jos turi daug bendro. Ir „Pietų paplūdimio“, ir Atkinso dieta sukurta gydytojų. „Pietų paplūdimio“ (PP) dietos „tėvas“ yra Mount Sinai Širdies ligų prevencijos centro (Miami Beach, JAV) vadovas kardiologas Arthur Agatston. Abiejų autorių knygos yra tapusios labiausiai perkamomis dietų knygomis. Retas nėra girdėjęs apie Agatston „Pietų paplūdimio“ dietą − tai labai skani, gydytojo parengta ir visiškai įrodymais patvirtinta greitai rezultatus duodanti sveika dieta.

Abi dietos riboja angliavandenių kiekį. Gerųjų angliavandenių vartoti leidžiama. Bet esilaikantieji „Pietų paplūdimio“ dietos pirmąsias dvi savaites turi atsisveikinti su bulvėmis, ryžiais, makaronais, košėmis, burokais, morkomis ir grūdais. Dalies iš jų reikia atsisakyti ir vėliau. Tiek „Pietų paplūdimio“, tiek Atkinso dietos laikomasi pagal sudarytą ilgalaikį griežtomis pakopomis suskirstytą mitybos planą.

Skirtumai yra šie:

Riebalai. PP dieta draudžia valgyti nesveikus riebalus, bet pritaria sveikų riebalų vartojimui.

Angliavandeniai. PP dieta neskaičiuoja angliavandenių gramais. Atkinso dieta stengiasi cukraus deginimą energijai gauti pakeistų riebalų deginimu. Pagal PP dietą, reikia žiūrėti, kiek cukraus yra angliavandeniuose. Mažai cukraus turintys angliavandeniai (kurių glikemijos indeksas žemas, t.y. kurie nėra staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo ir staigaus jo kritimo priežastis) yra tinkami.

Ką galima valgyti

Nereikia būti alkaniems. PP dieta leidžia užkandžiauti. Laikantis jos nereikia griežtai skaičiuoti kalorijų ar mažinti porcijų, tačiau negalima ir be saiko valgyti. Beje, daugeliui iš pradžių atrodo, kad porcijos per mažos − jų pakanka tik alkiui numalšinti.

Kaip minėta, valgiaraštyje nėra daug cukraus turinčių angliavandenių, tarp jų ir ryžių, bulvių bei daržovių, tokių kaip burokai ar kukurūzai. Nėra ir daug cukraus turinčių desertų. Pradžioje neleidžiama vartoti alkoholio, o ir vėliau jo kiekis ribojamas.
Taigi, ką siūlo meniu? Yra trys dietos fazės.

14 dienų įvadinėje fazėje draudžiama valgyti duoną, bulves, makaronus, keptus patiekalus ir vaisius. Negalima gerti netgi šlakelio alaus, vyno ar kokio kito alkoholio. Kaip žada dietos autorius, po poros dienų jų net nesinorės.

Vėliau kai kurių angliavandenių galima valgyti. Aišku, ne visų, bet jei esate makaronų gerbėjas, galėsite šiek tiek suvalgyti ir jų. Į meniu grįš ir vaisiai. Jų šiek tiek vieną kitą kartą bus galima paragauti, tik reikės atidžiai rinktis.

Tokio plano reikia laikytis tol, kol pasieksite norimą svorį. Vėliau laikomasi tokio principo: valgyti normalų maistą normaliomis porcijomis, tik laikytis kelių pagrindinių taisyklių.

Kaip tai veikia

Sudarant dietą įvertinta tai, kad amerikiečiai yra tiesiog pamišę angliavandenių valgytojai. Tai nulėmė įvadinės fazės apribojimus − pirmąsias dvi savaites stengiamasi padėti žmonėms sumažinti angliavandenių troškimą.

Anot PP teorijos, perdirbti angliavandeniai per daug greitai virškinami, todėl maksimaliai padidėja insulino (hormono, kuris perdirba cukrų) kiekis, dėl to vėl norisi valgyti. Ir ką jūs valgote? Aišku, vėl angliavandenių. Sulaužanti šį uždarą ratą PP dieta pažada, kad, laikydamiesi jos, mažiau norėsite valgyti ir valgysite geresnį maistą.

Ekspertų nuomonė

Klivlendo (JAV) klinikos mitybos terapijos vadovė Amerikos dietos asociacijos narė Cindy Moore teigia, kad bet kokia dieta turi atitikti keletą sveikos mitybos kriterijų. Joje turi būti daug daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų bei neriebių baltymų. Mokslininkė perspėja, kad pradinės fazės metu daugiausia svorio netenkama vandens sąskaita. Tai gali sutrikdyti elektrolitų balansą. Taigi, jei nusprendėte laikytis dietos, jus turėtų prižiūrėti gydytojas.
C.Moore pažymi, kad negali būti vienos visiems tinkamos dietos, taigi dietologai turi padėti pritaikyti ją kiekvienam individualiai, atsižvelgdami į asmens sveikatą.

Mintys pamąstymui

Dietos tampa populiarios pirmiausia dėl savo naujumo. Taip pat reikia žinoti, kad pirmieji kilogramai numetami netenkant vandens iš audinių, o ne riebalų sąskaita. Todėl ilgainiui gali išsivystyti audinių dehidracija. Tačiau nereikia bijoti. Jei valgysite mažiau ir geresnį maistą, pakankamai mankštinsitės, tapsite lieknesni. Vienas didelis „Pietų paplūdimio“ dietos pliusas − ji „nelaiko jūsų kalėjime“. Ji rekomenduoja sveiką maistą ir sveiką gyvenseną.

Keletas šios dietos patiekalų

Avižiniai blynai

1 porcija
1/2 stiklinės avižų dribsnių
1/4 stiklinės neriebaus lydyto sūrio arba tofu (sojos varškės)
4 kiaušinių baltymai
1 arbat. š. vanilės ekstrakto
1/4 arbat. š. cinamono
1/4 arbat. š. Muškato

Sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Įkaitinkite keptuvę. Kepkite blynus ant vidutinio stiprumo ugnies, abi puses, kol švelniai parus.

Orkaitėje keptos daržovės

2 porcijos
1/2 vidutinio dydžio pjaustytos cukinijos
1/2 vidutinio dydžio pjaustyto moliūgo
1/2 vidutinio dydžio pjaustyto raudonojo pipiro
1/2 vidutinio dydžio pjaustyto geltonojo pipiro
230 g šviežių pjaustytų šparagų
1/2 raudonojo svogūno
1/2 valg. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
1/2 arbat. š. druskos
1/4 arbat. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų

Ant didelės lentos išdėliokite cukinijas, moliūgą, pipirus, šparagus ir svogūną. Pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi.
Įkaitinkite orkaitę. Daržoves dėkite ant skardos eilėmis. Kepkite 30 min., kartkartėmis pamaišydami, kol daržovės iškeps ir lengvai parus.

Pietų paplūdimio salotos

6 porcijos
Padažas
3 valg. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
3 valg. š. augalinio aliejaus
3 valg. š. vyno acto
1/2 arbat. š. garstyčių
1/2 arbat. š. druskos
1/2 arbat. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų

Salotos

1/2 stiklinės pjaustytų žaliųjų pipirų
1/2 stiklinės pjaustytų raudonųjų pipirų
1 indelis konservuotų artišokų galvučių
10 alyvuogių
1 galvutė salotų
1 kietai virtas kiaušinis, supjaustytas ketvirčiais
12 vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau

Gamindami padažą sudėkite visus padažo ingredientus į užsukamą stiklinį indą ir gerai sukratykite, kol išsimaišys.
Sudėkite salotas, artišokus, pipirus, alyvuoges į indą, užpilkite padažu ir išmaišykite. Papuoškite pomidorais ir kiaušiniais.

Pietų paplūdimio dietos etapai

Pietų paplūdimio dieta skirstoma į tris etapus. Visuose etapuose ribojamas gyvūninių riebalų vartojimas, keičiant juos augaliniais riebalais, arba riebalais, turinčiais Omega 3 rūgščių, tai yra, taip vadinamais žuvies taukais.

Angliavandeniai pietų paplūdimio dietos etapuose vartojami taip:

1 etapas. Pirmas pietų paplūdimio dietos etapas trunka dvi savaites.

Jo metu absoliučiai draudžiama valgyti aukštą glikeminį indeksą indeksą turinčius produktus:

* cukrų
* saldainius
* duoną, batoną, bandeles
* bulves
* vaisius
* maistines skaidulas

Valgoma normalaus dydžio porcijomis:

* liesa mėsa
* žuvis
* kiaušiniai
* neriebus sūris
* neriebus jogurtas
* riešutai
* daržovės (išskyrus bulves)

Anot pietų paplūdimio dietos kūrėjo, per šias dvi savaites kūnas nustos „priešintis insulinui“ ir pradės naudoti savo riebalų atsargas. Dietininkai atsikratys 3-6 kilogramų.

2 etapas. Antras pietų paplūdimio dietos etapas trunka nuo pirmojo etapo pabaigos iki tol, kol lieknėtojas pasieks norimą svorį. Galima valgyti viską, kas buvo leidžiama pirmame etape, be to, į valgiaraštį sugrįžta nedideli kiekiai vaisių bei neskaldytų grūdų produktų. Reikia ir toliau stengtis vartoti žemo glikeminio indekso produktus.

3 etapas. Trečias pietų paplūdimio dietos etapas prasideda pasiekus norimą svorį ir trunka iki gyvenimo pabaigos. Jo metu galima vartoti viską, kas buvo leidžiama pirmame etape, plius kasdien po tris porcijas vaisių bei tris porcijas neapdorotų grūdų produktų. Jei per daug nuolaidžiaujant, vėl ima grįžti antsvoris, grįžtama į pirmąjį etapą.

Kas pietų paplūdimio dietoje laikoma „geraisiais angliavandeniais“

Gerieji angliavandeniai pietų paplūdimio dietoje vartojami antrajame ir trečiajame etapuose. Renkantis, kokius angliavandenius valgyti reikia atkreipti dėmesį ar jie:

* turtingi maistinėmis skaidulomis arba geraisiais riebalais;
* turi žemą glikeminį indeksą;
* virškinami lėtai;
* vertingesni už savo atitikmenis. (Pavyzdžiui rudieji ryžiai daug vertingesni už baltuosius).

Apskritai, bet kokį angliavandeniais turtingą maistą pietų paplūdimio dietoje siūloma derinti su maistinėmis skaidulomis arba „geraisiais riebalais“, taip lėtinant jų įsisavinimą.

Pietų paplūdimio dietos recepto pavyzdys - keptas baklažanas

Supjaustyti baklažaną į 8 dalis, sudėti ant kepimo skardos odelėmis į apačią. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi, druska, prieskoniais, citrinos sultimis. Kepti 10-20 min. Valgyti karštą.

Pietų paplūdimio dietos privalumai

* Tai ne griežta ir sveikatai kenksminga dieta, o įvairios mitybos gidas visam gyvenimui.
* Sudėtinių angliavandenių ir augalinių riebalų vartojimo nauda yra mediciniškai patvirtinta.
* Pietų paplūdimio dietoje patariama valgyti daug ir įvairių daržovių (išskyrus bulves), tai, be abejo, naudinga sveikatai.


Atsijungęs
mikae8361Data: Trečiadienis, 2015-05-13, 1:51 PM | Žinutė # 2








[ (LT) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Naujokas
Žinutės: 11
Apdovanojimai: 0
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Noriu išbandyti atkinsono dietą. Kokie jūsų bandžiusių atkinsono dietos atsiliepimai ?
Atsijungęs
Forumas » BŪKIME GRAŽIOS » Dietos-Sveika mityba-Preparatai » „Pietų paplūdimio“ dieta
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024