Penktadienis, 2024-03-29, 1:14 AM
Welcome Svečias
Pagrindinis | Registracija | Prisijungti
''Kartą užsukęs, negali sustot...''









  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum moderator: linuciuxxxx  
Forumas » VIRTUVĖS PASLAPTYS » Konservavimas » Uogienių konservavimas (receptai)
Uogienių konservavimas
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:25 PM | Žinutė # 16








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
SLYVŲ UOGIENĖ SU ROMU

Virti 4 minutes.
Išvirus palaikyti 24 valandas

Slyvų uogienės verdamos sezono pabaigoje, kai vaisiai yra prinokę ir sultingi. Slyvos tada būna kvapios ir ne itin vandeningos. Priklausomai nuo orų, slyvos sunoksta skirtingu laiku.

5 stiklainiai po 450 g
1,5 kg slyvų
1,5 kg cukraus su tirštikliu
1/4 lazdelės cinamono
2 šaukštai romo
3 gvazdikėliai
1/4 vanilės lazdelės

Verta žinoti
Tirštikliai gaminami iš pektinų su priedais ir naudojami uogienėms sutirštinti. Didžiuosiuose prekybos centruose galima įsigyti įvairių tirštiklių.

Paruošimo būdas
Slyvas nuplauti, gerai nusausinti, išimti kauliukus ir supjaustyti ketvirčiais. Pasverti 1 kg ir sudėti j puodą.
Suberti cukrų, supilti romą, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Palikti uždengus per naktj, kad vaisiai išskirtų sulčių.
Slyvas užvirinti ant stiprios ugnies ir nuolat maišant mediniu šaukštu virinti 4 minutes. Nukaisti ir išgriebti prieskonius.
Stiklainius nuplikyti verdančiu vandeniu ir sausai iššluostyti švariu rankšluosčiu. PripiltLkarštos uogienės ir greitai užsukti dangtelius. Taip pat galima neuždengtus uogienės stiklainius palikti ataušti, ir, kai paviršiuje susidarys luobelė, uždengti celofanu, sudrėkintu romu. Celofaną tvirtai užrišti.
Uogienes laikyti vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Atidarytus stiklainius laikyti šaldytuve.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:28 PM | Žinutė # 17








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
GERVUOGIŲ SULTYS

Natūralios vaisių ir uogų sultys - tikras skanumėlis, kuriuo ne kasdien tenka pasilepinti. Šaltinio ar mineraliniu vandeniu praskiestos sultys - puikus gaivusis gėrimas vasaros dieną. Su pienu, jogurtu, ledais sumaišytos sultys - puikus desertas. Su putojančiu vynu sumaišytos sultys - greit paruošiamas spalvingas kokteilis.

Kaip paruošti uogas
Gervuoges perrinkti, neprinokusias ar sugedusias uogas išmesti. Šaltu vandeniu perplauti perrinktas uogas, nuvarvinti sietelyje ir pasverti.

3 l šviežių sulčių
2,5 kg gervuogių
25 g citrinų rūgšties
1 kg cukraus

Paruošimo būdas
Gervuoges suversti i neplatų indą ir šiek tiek prispausti lėkštele. Puode užvirinti 3/4 l vandens, suberti citrinų rūgštį. Šiuo mišiniu užpilti uogas ir palikti 24 valandoms. Retkarčiais pamaišyti. Paskui sultis išspausti, suberti cukrų ir gerai išmaišyti.

4 1/2 l sulčių
3 kg gervuogių
žiupsnelis cinamono
1,5-2 kg cukraus

Paruošimo būdas
Gervuoges suberti į platų puodą, įpilti 11/2 vandens, suberti cinamoną. Išvirti, perkošti, suberti cukrų, pavirti, gerai išmaišyti, nugraibyti susidariusias putas.

Kaip perkošti sultis
Reikia 80 cm kraštinės audinio kvadratą pririšti prie apverstos kėdės kojų. Apačioje pastatyti puodą. Sultis pilti į audinio “maišelį”. Sultys per kelias valandas pamažu išvarvės. Supilti į iškaitintus stiklainius, sandariai užsukti dangteliais.

Kaip laikyti sultis
Šviežias sultis galima laikyti vėsioje ir sausoje vietoje net 4 mėnesius, o virintas sultis - dar ilgiau. Jei ketinama sultis laikyti ilgiau, jas reikia pasterizuoti. Stiklainius sudėti į puodą, iki gurklių pripilti vandens, kaitinti iki 85°C, užsukti dangtelius ir sterilizuoti 20 minučių.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:29 PM | Žinutė # 18








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
CITRUSINIŲ VAISIŲ MARMELADAS
2009 03 09

Marmeladą galima išvirti iš įvairių rūšių vaisių. Kad marmeladas būtų kvapesnis, švelnaus skonio vaisius galima derinti su rūgštoko ir aromatingo skonio vaisiais. Egzotinius vaisius patariama pirkti sezono metu, geriausiai - nuo lapkričio iki birželio mėnesio, nes tuo metu jie yra pigiausi. Vaisiai turi būti sveiki, švarūs ir vienodai prinokę.

5 stiklainiai po 450 g
6 dideli apelsinai
2 dideli greipfrutai
1,25 kg cukraus su tirštikliu

Paruošimo būdas
1 apelsiną ir 1 greipfrutą nuplauti karštu vandeniu, nusausinti, nulupti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Vaisių griežinėlius apiberti cukrumi su tirštikliu ir sudėti į kaistuvą.
Likusius vaisius nuplauti, nusausinti, kruopščiai nulupti žievelę bei baltą odelę, supjaustyti mažais gabaliukais, išimti kauliukus ir sutrinti smulkintuvu.
Vaisių tyrę sukrėsti į kaistuvą, sumaišyti su cukrumi su tirštikliu (1 tyrės įberti 1 kg cukraus su tirštikliu) ir užvirinti ant stiprios ugnies. Virti 5 minutes, dažnai maišyti.
Karštą marmeladą sukrėsti į sausus iškaitintus stiklainius, kac marmeladas siektų stiklainių gurklius, uždengti drobiniu rankšluosčiu ir atvėsinti.
Kai marmelado paviršius sustings, stiklainius užrišti spiritu suvilgytu celofanu arba uždaryti dangteliais.
Marmeladą galima pagardinti kapotais graikiniais riešutais ir šiek tiek pavirti.

Patarimas
Lietuvos parduotuvėse galima nusipirkti tirštinančio mišinio “Džemiks”. Jo sudėtyje yra pektino bei citrinų rūgšties. 2 kg vaisių įberti 1 kg cukraus ir 1 pakuotę (65 g) tirštiklio “Džemiks”. 10 I puode galima išvirti 5 kg marmelado arba uogienės. 2,5 kg vaisių naudoti 2,5 kg cukraus su tirštikliu.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:30 PM | Žinutė # 19








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
SVARAINIŲ MARMELADAS

Svarainiai - aromatingi, įvairaus dydžio apvalūs arba kriaušės formos vaisiai geltona odele. Žali svarainiai nevalgomi, nes yra kieti ir rūgštūs. Išvirti svarainiai suminkštėja, pasidaro saldesni, todėl puikiai tinka drebučiams ar marmeladams. Norint išvirti marmeladą, verta pasirinkti vienodai prinokusius vaisius. Marmeladas neapkars, jei išpjausite vaiskočius. Svarainių odelė ir sėklalizdžiai turi tirštinančių savybių, todėl jų patariama neišmesti, o virti su minkštimu.

8 stiklainiai po 450 g
2,5 kg prinokusių didelių svarainių
1,5 kg cukraus su tirštikliu

Paruošimo būdas
Svarainius kruopščiai nuvalyti šepetėliu, nuplauti ir nusausinti drobiniu rankšluostėliu. Išpjauti vaiskočių likučius.
Nuvalytus vaisius dėti į puodą ir užpilti vandeniu (kad vaisius apsemtų iki pusės). Virti 30 minučių ant silpnos ugnies. Greitpuodyje virti 10 minučių.
Apvirtus svarainius atvėsinti nuovire, išgriebti, nulupti, perpjauti į 4 dalis ir išpjauti sėklalizdžius. Minkštimą pertrinti per sietelį arba sutrinti smulkintuvu. Puode 1/4 I svarainių nuoviro sumaišyti su cukrumi bei tirštikliu, o kai ištirps, sukrėsti svarainių tyrę.
Vaisių tyrę užvirinti, sumažinti ugnį ir 1 minutę pavirinti. Nuolat maišyti. Karštą marmeladą sukrėsti į sausus iškaitintus stiklainius.
Stiklainius iškart uždaryti dangteliais arba, kai marmelado paviršius sustings, pridengti jį romu suvilgytais celofano skritulėliais ir užrišti dvigubu celofanu, suvilgytu vandeniu.

Patarimas
Nulupti galima ir žalius svarainius. Nuluptus vaisius patariama supjaustyti į 4 dalis, išpjauti sėklalizdžius.

Variantai
Į užvirintą marmeladą galima įpilti taurelę konjako.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:31 PM | Žinutė # 20








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
ĮVAIRIŲ VAISIŲ IR UOGŲ DŽEMAI

Kad žiema kvepėtų sodriu vasaros vaisių aromatu, verta tuo pasirūpinti vidurvasarį, kai sode gausų jvairių vaisių ir uogų. Uogas ir vaisius galima rinktis pagal savo škonj, o šis receptas tik vienas iš tradicinių džemų variantų.

5 stiklainiai po 450 ml
500 g braškių
1,5 kg cukraus
500 g serbentų
1 kg rabarbarų

Paruošimo būdas
Braškes perrinkti, nuplauti, nuskabyti vaiskočius, suberti į didelį puodą, apibarstyti cukrumi ir sugrūsti.
Serbentus nuplauti, nusausinti, nuskabyti kotelius ir suberti j puodą su braškėmis.
Rabarbarus nuskusti, nuplauti, nusausinti ir supjaustyti 1 cm ilgio gabaliukais. Suversti į puodą su uogomis ir palikti, kol vaisius apsems sultys.
Vaisių tyrę užvirinti, sumažinti ugnį ir ant silpnos ugnies virti 30 minučių. Dažnai maišyti.
Šaukšteliu šiek tiek džemo perdėti į šaltą lėkštutę. Jei ataušęs džemas sustings-jis jau išviręs.
Džemą sukrėsti j sausus iškaitintus stiklainius (kad jis siektų stiklainių gurklius) ir užsukti dangteliais. Neužsuktus stiklainius uždengti drobiniu rankšluosčiu ir laikyti vėsioje vietoje. Kai džemo paviršius sustings, stiklainius užrišti romu suvilgytu celofanu.
Džemą laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, žemesnėje negu 15°C temperatūroje. Džemą galima pasterizuoti. Karštą džemą sukrėsti į sausus iškaitintus stiklainius ir užsukti dangteliais. Pasterizuoti 10 minučių 90°C temperatūroje.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:32 PM | Žinutė # 21








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
CITRINŲ SULTYS

Ir karšti, ir šalti gėrimai būna daug skanesni, jei jie pagardinti gaiviomis ir kvapniomis citrinų sultimis. Visada verta namuose turėti koncentruotų citrinų sulčių, paruoštų be jokių konservantų.

Citrinų sultys be cukraus (1 1/2 l)
20 citrinų nuplauti karštu vandeniu, nusausinti. Penkias citrinas nulupti. Vaisius perpjauti pusiau ir išspausti sultis. Minkštimą išskobti šaukšteliu, dėti į puodą kartu su citrinų žievelėmis, užpilti 1/2 l vandens. Prispausti lėkšte ir palikti per naktj. Ryte citrinų vandenį perkošti ir gerai išspausti minkštimą. Citrinų sultis sumaišyti su citrinų vandeniu, supilti į iškaitintus stiklainius ar butelius. Stiklainius ar butelius sudėti į puodą su vandeniu, kurį pakaitinti iki 80°C. Stiklainius uždaryti ir sultis 20 minučių pasterizuoti, paskui atvėsinti. Laikyti vėsioje vietoje.

Citrinų sultys su cukrumi (2 1/2 l)
1 1/2 l verdančio vandens suberti 1,75 kg cukraus. Vandenj su cukrumi virti maišant, kol cukrus ištirps. Nulupti 5 citrinas. Citrinų žieveles sudėti j verdantį cukrumi pagardintą vandenį ir virti 15 minučių. Į išspaustas citrinų sultis suberti 50 g citrinų rūgšties, gerai išmaišyti ir supilti į verdantį cukraus sirupą. Į butelius supilti verdančias sultis ir užkimšti. Sultis laikyti vėsioje vietoje, atidarius laikyti šaldytuve ir greitai suvartoti. Sultis patariama laikyti nedideliuose stiklainiuose arba buteliukuose.
Sultimis galima pagardinti bet kokius gaiviuosius gėrimus - arbatas, mineralinj ar sodos vandenj, jogurtą ar pasukas. Sultys tiks padažams ar vaisių salotoms, grogui ar punšui ruošti.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:34 PM | Žinutė # 22








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
CITRINŲ DREBUČIAI SU MĖTOMIS

Šiuos gaivinančius drebučius galima ruošti ištisus metus. Vasarą ir rudenį naudojamos šviežios mėtos, žiemą - džiovintos.

5 stiklainiai (po 450 g)
25 g džiovintų mėtų arba
50 g šviežių mėtų
1,25 kg cukraus
5-6 citrinos
tirštinančio mišinio (proporcijos ant pakuotės)
1 l vandens

Paruošimo būdas
Džiovintas mėtas užpilti 1 I verdančio vandens. Palikti 10 minučių.
Šviežias mėtas nuplauti, susmulkinti ir sumaišyti su cukrumi bei 1/4 l šviežių citrinų sulčių. Įpilti 1 I verdančio vandens ir uždengus palikti nakčiai.
Tirštinantį mišinį suberti į indą, užpilti mėtų arbata arba paruoštu mėtų nuoviru ir maišant virti.
Sudėti likusius produktus ir maišyti, kol ištirps cukrus. Virti 2 minutes. Indą nukėlus nuo ugnies maišyti 5 minutes.
Dar šiltus drebučius supilti į iškaitintus stiklainius ir uždaryti.
Drebučius laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Atidarytą stiklainj laikyti šaldytuve.

Patarimas
Drebučius galima pasigaminti ir iš kokybiškų šviežių vaisių sulčių. Šiuo atveju reikia laikytis ant tirštinančio mišinio pakuotės pateiktų nurodymų.

Svarbu
Vienus tirštiklius (Ge/fix2+1) gamintojai rekomenduoja ištirpinti šaltame skystyje arba sultyse. Subėrus jj į karštą vandenį, susidarys gumuliukai ir susilpnės tirštinančios savybės. Tuo tarpu kitus tirštiklius (Džemix) reikia sumaišyti su karštu vandeniu. Svarbiausia - laikytis gamintojų rekomendacijų.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:36 PM | Žinutė # 23








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
AGRASTŲ SULTYS

Agrastai sunoksta liepos, rugpjūčio mėnesi. Dėl tirštinamųjų uogų savybių juos dažnai maišo kartu su tais vaisiais, kurie tokių savybių neturi. Nokstantys agrastai minkštėja ir, priklausomai nuo rūšies, keičia spalvas. Tie, kas savo sode turi agrastų krūmų, uogas gali kuo ilgiau išlaikyti ant krūmų - pakankamai sunokę agrastai yra saldūs ir aromatingi, todėl iš jų galima paruošti puikių gaiviųjų gėrimų. Pačių paruoštos agrastų sultys bus puikus vitaminingas skanėstas namiškiams. Iš sulčių galėsite taip pat paruošti puikų kokteilį sumaišę jas su atšaldytu putojančiu vynu.

3 l sulčių
3,5 kg prinokusių agrastų
300 g cukraus
1 vanilės lazdelė

Paruošimo būdas
Agrastus perrinkti, mažu peiliuku nupjauti agrastų kotelius ir plaušelius (jie gali sugadinti sulčių skoni) ir tik tada nuplauti vaisius.
Į litrą vandens jberti cukraus, jdėti vanilės lazdelę ir užvirinti. Suberti agrastus ir 10 minučių virti ant silpnos ugnies.
Išvirintą marlės gabaliuką (80×80 cm) gerai nuspausti, ištempti virš puodo irapspausti guma (padaryti koštuvą). Supilti agrastus ir palikti 5-12 valandoms, kad sultys nuvarvėtų, o agrastų masė liktų sausa.
Sultis išpilstyti į sterilius indus. Stiklainius ar butelius sustatyti į aukštą puodą, iki gurklių pripilti vandens ir pakaitinti iki 85°C temperatūros.
Stiklainius sandariai uždaryti dangteliais. Sultis 20 minučių pasterizuoti, paskui atvėsinti. Geriausiai į puodą, kuriame buvo pasterizuojami stiklainiai, pamažu pilti šaltą vandenj, nes dėl staigių temperatūros pokyčių stiklainiai įskyla.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:37 PM | Žinutė # 24








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
SLYVŲ KOMPOTAS

Naminis slyvų kompotas visada yra tikras skanėstas. Kadangi ruošiamas ne aukštesnėje kaip 100°C temperatūroje, vaisiai neišverda, nesukrenta ir juose išlieka daug vitaminų. Slyvų kompotu galima mėgautis visus metus.

5 stiklainiai (po 1 I)
3,5 kg slyvų
750 g cukraus
uogienių tirštiklio

Paruošimo būdas
Slyvas (be kotelių) nuplauti ir nusausinti. Taip pat jas galima porcijomis nardinti į verdantį vandenį, perlieti šaltu vandeniu ir nulupti odeles. Kiekvieną slyvą galima subadyti adata.
Stiklainius nulieti verdančiu vandeniu, nusausinti. Slyvas glaudžiai sudėti į sterilius stiklainius.
Užvirinti 11/2 I vandens su cukrumi. Kartkartėmis pamaišyti, kad cukrus ištirptų.
Suberti tirštiklį (tai nėra būtina), sirupą šiek tiek pavirti ir juo užpilti slyvas.
Stiklainius sandariai uždaryti dangteliais, įstatyti į 60°C temperatūros vandenį ir įkaitinti iki 75°C. Kompotą sterilizuoti 20 minučių, po to atvėsinti. Laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.
Į kompotą taip pat galima dėti citrinų žievelės, cinamono, gvazdikėlių bei įpilti šlakelį raudonojo vyno. Į kiekvieną stiklainį galima įdėti kelis kauliukus, tada vaisiai bus malonaus kartoko skonio. Tirštiklio siūloma berti tam, kad sultys būtų tirštesnės, o vaisiai - standesni.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:38 PM | Žinutė # 25








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
JUODŲJŲ SERBENTŲ DREBUČIAI

Juoduosiuose serbentuose gausu askorbo rūgšties ir pektino, t.y. tirštinančių medžiagų. 100-te gramų raudonųjų serbentų yra 2300 mg askorbo rūgšties ir 930 mg pektino, o 100-te gramų juodųjų serbentų yra 3030 mg askorbino rūgšties ir 1190 mg pektino. Todėl iš juodųjų serbentų sulčių galima išsivirti drebučius net ir nenaudojant jokių tirštinančių medžiagų.
[b]
Nevirti serbentų drebučiai (6 stiklainiai po 250 g)
1 kg serbentų
apie 750 g cukraus su tirštikliu
6 šaukšteliai aviečių antpilo ar likerio

Paruošimo būdas
Išspausti sultis iš perrinktų serbentų.
Suberti cukrų su tirštikliu (kaip tinkamai vartoti uogienių tirštiklį nurodyta ant pakelio) ir retkarčiais pamaišyti, kol jis ištirps.
Cukrumi pagardintas sultis su tirštikliu supilstyti į nedidelius stiklainius, kad greičiau sutirštėtų. Į dangtelius įpilti aviečių antpilo ir jį uždegti. Dezinfekuotais dangteliais iškarto užsukti stiklainius. Tai labai svarbu, nes nevirti drebučiai greitai genda. Drebučius laikyti sausoje šaltoje vietoje ne ilgiau kaip 6 mėnesius.

Virti serbentų drebučiai(6 stiklainiai po 250 g)

Paruošimo būdas
[/b]
Išspausti serbentų sultis.
Sultis sumaišyti su cukrumi (santykis 1:1). Užvirinti ir išmaišyti. Drebučius virti ant silpnos ugnies. Smarkiai verdančias sultis nukelti nuo ugnies ir nugriebti putas.
Po 15 minučių į šaltą lėkštę įpilti šaukštą sulčių. Jei sultys sustingsta greitai, vadinasi puodą galima jau nukelti nuo ugnies. Jei nestingsta, vadinasi dar reikia pavirti.
Drebučius supilstyti į iškaitintus stiklainius ir uždengti drobule. Kai paviršiuje susidarys standi plutele, stiklainius užsukti.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:48 PM | Žinutė # 26








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
KAULAVAISIŲ MARMELADAS

Ypatingas kaulavaisių’ aromatas bei skonis atsiskleidžia pakaitinus vaisius. Jie tampa šiek tiek rūgštoki, todėl juos reikia pagardinti cukrumi (išskyrus trešnes, kurios greitai genda, todėl jas patariama virti su kitais vaisiais).
Geriausiai marmeladą ruošti iš kelių rūšių vaisių: abrikosų, persikų, vyšnių ir įvairių slyvg rūšių.
Prieš verdant marmeladą reikia išimti vaisių kauliukus, nes receptuose visada nurodyta tik gryna minkštimo masė. Visada reikia pirkti 15% daugiau vaisių. Galima pirkti ir ne pačių brangiausių vaisių, bet jie turi būti gražios spalvos, vienodai prinokę arba netgi šiek tiek pernokę.
[b]
4 stiklainiai po 450 g
1 kg vaisių
1 kg cukraus su tirštikliu
1/4 vanilės lazdelės
1/4 cinamono lazdelės
3 gvazdikėliai

Paruošimo būdas
Nuplautus vaisius nusausinti, perrinkti, išpjauti sugedusias ir nevalgomas vietas. Vaisius supjaustyti 1 cm storio gabaliukais ir suversti į dubenį.
Cukrų su tirštikliu sumaišyti su prieskoniais, apibarstyti vaisius, uždengti ir palikti kelioms valandoms (geriausiai nakčiai) šaltai, kad įsigertų cukrus.
Vaisių masę sukrėsti j didelį prikaistuvj ir užvirinti ant silpnos ugnies. Dažnai maišyti. Sumažinti ugnį dar 4 minutes pavirti. Išimti prieskonius.
Marmeladą sukrėsti į sausus iškaitintus stiklainius, kad marmeladas siektų stiklainių gurklius, uždengti drobiniu rankšluosčiu ir atvėsinti. Kai marmelado paviršius sustings, stiklainius užrišti konjaku suvilgytu celofanu arba uždaryti dangteliais.

Patarimas


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:52 PM | Žinutė # 27








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
VYŠNIŲ UOGIENĖ SU TRAUKTINE

Vyšnios kilusios iš Kaukazo, kur ir šiandien auga nemažai laukinių vyšnių. Europoje kultūrinės vyšnių rūšys auginamos nuo seniausių laikų. Jos ten plačiai paplito nuo Karolio Didžiojo laikų. Vyšnių yra įvairių rūšių, kurios skiriasi uogų spalva: šviesiai ir tamsiai raudonos. Uogienėms labiausiai tinka šviesiai raudonos vyšnios.

8 stiklainiai
2 kg vyšnių
1/8 l vyšnių trauktinės
2 kg cukraus
uogienių tirštiklis

Paruošimo būdas
Vyšnias nuplauti, nusausinti ir išimti kauliukus.
Uogas pasverti (be kauliukų jos turėtų sverti apie 1,75 kg). Išmaišyti su trauktine ir cukrumi. Per naktį palaikyti šaldytuve.
Vyšnias sukrėsti į didelį puodą ir 10 minučių virti ant stiprios ugnies. Suberti cukrų su tirštikliu ir maišyti, kol sutirštės. Ant silpnos ugnies pavirti 1-2 minutes.
Karštą uogienę sukrėsti į sterilius iškaitintus stiklainius, sandariai uždaryti dangteliais ir apversti, atvėsinti.

Svarbu
Jei uogienės gardinamos alkoholiu, niekada jo nereikia pilti pabaigoje, nes uogienė gali nesutirštėti. Geriausiai alkoholį pilti virimo pradžioje.

Patarimas
Didžiosiose Lietuvos parduotuvėse galima rasti bent poros rūšių uogienių tirštiklio. Verdant uogienes pagal šiuos receptus verta vadovautis tirštiklių gamintojų rekomendacijomis, pateiktomis ant pakuotės.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:56 PM | Žinutė # 28








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
VAISIAI PYRAGAMS

Vaisius pyragams galima paruošti iš anksto. Galima vaisius ir uogas užšaldyti, tačiau kartais vaisius verta konservuoti tradiciniu būdu. Šaldiklio tūris ribotas. Be to, konservuotus vaisius galima vartoti nedelsiant, o atšildymas šiek tiek užtrunka. Vaisius įvairių rūšių pyragams galima konservuoti be sirupo, tik sucukrumi. Pasterizuojant vaisiai išskiria šiek tiek tirštų sulčių, kurios tinka skaniems vaisių užpilams ruošti.

Paruošimo būdas
Nuvalyti agrastus, rabarbarus ar kitus kietus vaisius. Tinka ir vengrinės slyvos, gervuogės, bruknės ir kriaušės.
Vaisius supjaustyti tokiais gabalėliais, kokių reikia pyragui. Supjaustytus vaisius iškart sumaišyti su cukrumi ir citrinų sultimis. 1 kg vaisių reikia 200 g cukraus, 1 ar 2 šaukštų sulčių.
Pyragams skirti vaisiai sluoksniuojami 1 1/2 l talpos stiklainiuose, o vaisių tortams - 3/4 I talpos induose.
Stiklainius uždaryti, pakaitinti vandens vonioje iki 75°C ir pasterizuoti 20 minučių. Laikyti sausoje, tamsioje vietoje, kad vaisiai išliktų ryškios spalvos. Skardą iškloti mieline ar trapia tešla, ant viršaus sudėti vaisius ir iškepti. Konservuotus vaisius puikiausiai galima naudoti ir desertams.

Patarimas
Jei vaisiai konservuojami stiklainiuose su stikliniais dangteliais, spaustukus nuimti tik kitą dieną ir patikrinti, ar stiklainiai gerai uždaryti. Jei konservai uždaryti nesandariai, vaisius reikia greitai suvalgyti arba užšaldyti.


Atsijungęs
jurgiux28Data: Ketvirtadienis, 2009-07-02, 11:57 PM | Žinutė # 29








[ (GB) ]

Grupė: Dalyviai
Lygis:
Miestas:UnitedKingdom
Forumo mylimieji
Žinutės: 5386
Apdovanojimai: 3
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
Plepučių,pleputė
VANILINIAI OBUOLIAI

Vaniliniai obuoliai - gardus desertas ir puiki šventinio stalo puošmena. Iš stiklainio išimtus obuolius galima iškart tiekti į stalą. Obuoliai valgomi be priedų arba su baltymų pyragaičiais, ledais, trešnėmis ir kitais priedais. Jie ypač skanūs su vaniliniais ledais. Vaniliniais obuoliais galima gardinti vaisių drebučius, įdaryti pyragus ir plokštainius. Iš sunkos nesunku paruošti gaivų gėrimą arba vaisių desertą. Konservuoti tinka visų rūšių obuoliai.

Paruošimo būdas
Obuolius nulupti, perpjauti pusiau, išpjauti sėklalizdžius ir panardinti į pasūdytą vandenį.
Pasiruošti nedidelių stiklainių, nes atidarius stiklainį obuolius reikia labai greitai suvartoti.
Obuolius nusausinti ir sudėti į sausus stiklainius (apvalia pusele į viršų).
Apskaičiuoti visų stiklainių talpą. 5 I sirupo reikia užvirinti 1 I vandens su 1 citrinos sultimis, 1/2 l baltojo vyno ir 250 g cukraus. Virti, kol cukrus ištirps. Į kiekvieną stiklainį įmesti po vanilės lazdelę. Obuolius užpilti verdančiu sirupu.
Stiklainius sandariai uždaryti ir įdėti į karšto vandens vonelę (3/4 stiklainio turi būti nuolat apsemti vandeniu). Vandenį įkaitinti iki 75°C temperatūros. Pasterizuoti 20 minučių.

Liepsnojantys žagarėliai

4 cukraus kubelius apšlakstyti citrinos sultimis ir ištrinti su 1 šaukštu sviesto. Išspausti 8 obuolių puselių sultis ir išvirti skystą sirupą. Sirupu suvilgyti 8 plonus žagarėlius. Vanilinius obuolius truputį pakaitinti. Viską užpilti kalvadosu ir uždegti. Liepsnojantį desertą patiekti į stalą.


Atsijungęs
zuikaData: Pirmadienis, 2009-07-20, 3:42 PM | Žinutė # 30








[ (LT) ]

Grupė: Patikimi
Lygis:
Miestas:......
Forumo mylimieji
Žinutės: 3559
Apdovanojimai: 26
Lytis: Moteris
Sukaupta jau

Dalyvio įvertinimas:
mergaites parasykite kaip darote juoduju serbentu uogiene,,kad ju nereiktu malti,,paprasta receptuka gal turite???
Atsijungęs
Forumas » VIRTUVĖS PASLAPTYS » Konservavimas » Uogienių konservavimas (receptai)
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:



Kartą užsukęs negali sustoti© 2024