Kai trūksta vitaminų..
Vitaminai yra maistingosios medžiagos, kurios yra ypač svarbios normaliam Jūsų organizmo funkcionavimui. Jie yra būtini sveikam vystymuisi, normaliai medžiagų apykaitai ir gyvybiškumui. Jei trūksta vieno ar kelių vitaminų (vitaminų trūkumas), žmogus gali sunkiai susirgti. Ši būsena vadinama avitaminoze. Atsižvelgiant į tai, kokio vitamino trūksta, avitaminoze būna įvairių rūšių. Kiekviena jų išsiskiria savais požymiais.
Vitaminas A:Stokojant vitamino A, gali atsirasti vadinamas vištakumas, kai blogai matoma sutemus, žmogus greitai pavargsta, sausėja oda, atsiranda pūlinukų, sutrinka augimo procesas. Šaltiniai; moliūgas, gūžiniai kopūstai, pomidorai, šaltalankis, morkos, žirniai, raudonieji pipirai, petražolės, krapai, rūgštynės, svogūnų laiškai, gyvulių ir žuvų kepenys, žuvų taukai, ikrai, sūris, kiaušiniai, sviestas.
Vitaminas B1: Kai trūksta vitamino B1, apima nuovargis, krenta darbingumas, svaigsta galva, dingsta apetitas, sutrinka virškinimas, užkietėja viduriai, sumažėja svoris, nusilpsta raumenys, dėl fizinio krūvio trinka širdies ritmas, dusina, pradeda tirpti galūnės. Šaltiniai: neriebi kiauliena, kepenys, žirneliai, avižų ir grikių kruopos, rupiai maltų javų miltų produktai, sėlenos, daiginti javai, sojų kruopos, arachisai, gaikiški riešutai, pistacijos, žirneliai, bulvės.
Vitaminas B2: Jei nepakanka vitamino B2, silpsta regėjimas, peršti arba graužia akis, sausėja oda ir džiūsta lūpos, atsiranda įlyšimų jų kampučiuose, trūksta jėgų, apima apatija, slenka plaukai. Šaltiniai: jaučio kepenys, vištiena, kiaušinio trynys, kriaušės, persikai, pomidorai, morkos, burokai, skumbrė, menkė, rūgštūs pieno produktai, saulėgrąžos.
Vitaminas B5: Dėl vitamino B5 stokos padidėja nervingumas, skauda sąnarius, slenka ir anksti žyla plaukai, kamuoja užkietėję viduriai. Šaltiniai: kepenys, upėtakis, silkė, neriebi mėsa, sūris, kiaušinio trynys, pienas, sėlenos, graikiniai riešutai, saulėgrąžos.
Vitaminas B6: Kai trūksta šio vitamino, žmogus greitai pavargsta, apima depresinės būsenos, slenka plaukai, tirpsta galūnės, sutrinka kraujo apytaka, galima susirgti artritu, nusilpsta raumenys, sumažėja hemoglobino. Šaltiniai: jautiena, veršiena, kiauliena, aviena, paukštiena, jaučių kepenys, pienas, kiaušiniai, žuvys, silkė, raudonieji ikrai, sėlenos, miežiai, soros, kukurūzai, žirniai, bulvės, morkos, saldieji pipirai.
Vitaminas C: Kai trūksta vitamino C, kamuoja bendras silpnumas, mieguistumas, svaigsta galva, organizmas nepajėgia priešintis ligoms, tarsi iš vidaus spaudžia galvą, greitai atsiranda dantenų uždegimas, jos pradeda kraujuoti, ima klibėti dantys, iš burnos sklinda nemalonus kvapas. Šaltiniai: įvairūs žalumynai, beveik visos daržovės ir vaisiai, ypač kiviai, erškėčių bei citrusiniai vaisiai, šermukšnio uogos, nesubrendę graikiniai riešutai, juodieji serbentai.
Vitaminas D: Dėl vitamino D stokos apima mieguistumas, nuovargis, sumažėja atsparumas ligoms, dantims gresia ėduonis, sumažėja kaulų masė, kūdikiams atsiranda rachitas. Šaltiniai: kepenys, sviestas, pienas, kiaušinio trynys, lašiša, skumbrė, ikrai, žuvų taukai.